SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI EKREM YÜCE’NİN MESAJI:

29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyet’i binlerce yıllık tarihimizin tezahürü olarak doğdu. Tarih boyunca hiçbir boyunduruğu kabul etmeyen, bağımsızlığına düşkün milletimiz; Kurtuluş Savaşı’nda tüm dünyaya gücünü göstermiştir. Aziz milletimiz tüm zorluklara, tüm imkânsızlıklara rağmen Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir zaferle galip geldi. Tarihte eşine az rastlanır bir zafer olan Kurtuluş Savaşı, milletimiz için bir dönüm noktası oldu.

Cumhuriyetin kurulmasından itibaren geçen 98 yılda birçok badireler atlattık. Ancak bu badireler gelişmemizi, büyümemizi engelleyemedi. Bugün ülkemizin ulaştığı seviyede renk, dil, din, ırk ayrımı olmaksızın, tüm değerlere karşı saygılı ve eşit mesafede olan bir devlet anlayışı mevcuttur.

Çok şükür devletimiz kendi özüyle yeniden bu ruha kavuşmuştur. İnsanı temel alan devlet anlayışı bizim yüzlerce yıllık geleneğimizdir. Bugün de bu anlayışı sürdürmeye devam ediyoruz. ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düsturu ile devletimiz; hiçbir vatandaşını diğerinden ayırmadan ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için uğraş vermektedir.

Kurtuluş Savaşımızda büyük mücadeleler vererek cumhuriyete giden yolu açan, kadın erkek çocuk demeden her şeylerini ortaya koyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarını, tüm Mehmetçiklerimizi, cepheye silah taşıyan kadınlarımızı, henüz bıyığı terlemeden asker olan çocuklarımızı minnetle ve rahmetle anıyorum. Tüm milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyorum.

KARASU KAYMAKAMI DR. AHMET NACİ HELVACI’NIN MESAJI:

Bugün aziz milletimizin, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlattığı ve büyük fedakârlıklarla kazandığı eşsiz zafer neticesinde kurulan Cumhuriyetimizin 98. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Türk Milleti, vermiş olduğu milli mücadeleyle iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını kanıyla ve canıyla bir kez daha tüm dünyaya ilan etmiştir.

Milletin iradesini esas alan, milletin iradesini temsil eden Cumhuriyetin 29 Ekim 1923’de ilan edilmesi, bir devletin temel taşlarının yerine konulduğu hayati bir değişimdir.

Cumhuriyetin ilanıyla Türk milletinin ve devletinin varlığı ve istiklali ebedileşmiş, eşitlik ve özgürlük gibi kavramlar toplumsal hayatımızda yer almaya başlamıştır. Herkese yönetime katılma hakkı tanıyan Cumhuriyet, bireylerde vatandaşlık bilincinin de oluşmasına vesile olmuştur. Bu yüzden, demokrasi Cumhuriyet rejiminin en iyi hayata geçirildiği bir sistemdir.

Aziz milletimiz; Cumhuriyetine, demokrasisine ve milli iradesine yönelik tehditleri bertaraf edeceğini ve bu değerlerine son nefesine kadar sahip çıkacağını bugüne kadar tüm dünyaya göstermiş ve bundan sonra da göstermeye hazırdır. Türk Milleti ne zaman bir araya gelmişse, bir ve beraber olmuşsa büyük zaferler kazanmış, önemli başarılar elde etmiştir.

Gönülleri kaynaştıran büyük bir adalet ve barış medeniyetinin mirasçıları olan bizler, kardeşçe birbirimizi kucaklayarak, birbirimize sımsıkı kenetlenerek aydınlık yarınlarımızı hep birlikte kuracağız. Birliğimizi geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de hep muhafaza edeceğiz. Birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, barışımıza, kardeşliğimize sahip çıkmaya, Cumhuriyetimizin temel değerlerini her türlü tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğiz.

Büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarının eşsiz kahramanlıkları ve özverili mücadeleleri sonucu kurulan Cumhuriyetimiz sayesinde bugün geçmişimize gururla, geleceğimize ise güvenle bakıyoruz. Bu kutlu gün vesilesiyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, kahraman silah arkadaşlarını, vatan uğruna canlarını feda eden aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi sonsuz minnet ve saygıyla anıyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nızı en içten iyi dileklerimle kutluyor, selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

KARASU BELEDİYE BAŞKANI İSHAK SARI’NIN MESAJI:

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bütün yokluklara rağmen zaferle taçlandırdığı Kurtuluş Savaşı sonrasında, “En Büyük Eserimdir” diyerek bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin 98. yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz.

Bizler istikbalimizin simgesi olan Cumhuriyeti ve kazanımlarını korumak ve daha ileri noktalara taşımak için daima çalışacağız. Yoksulluklar içerisinde dahi tarihimizi şanla şerefle dolduran atalarımızın, bizlere ulaşılmasını hedef olarak gösterdiği Muasır Medeniyetler Seviyesine erişebilmek için azim ve kararlılıkla mücadele edip vatanımızı ve milletimizi hak ettiği seviyelere taşıyacağız. ‘Ya istiklal, ya ölüm’ diyerek hürriyetine sahip çıkan ecdadımıza layık olabilmek için bizler de ilelebet bağımsızlık mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Harbimizin kazanılmasında öncülük eden bütün kahramanlarımızı yâd ediyor, Cumhuriyet Bayramımızı bir kez daha kutluyorum.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ÇETİN TURHAN’IN MESAJI:

Bugün, Türk Milleti olarak şanlı tarihimizin çok önemli bir dönüm noktası!

Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, milletimizin tarihte eşine rastlanmamış azmi, kararlığı ve gayreti ile 29 Ekim 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin 98. kuruluş yıl dönümü!...

kutlamanın tarifsiz gururu ve coşkusu içindeyiz.

Türk Milleti, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı, tarihte benzeri görülmemiş bir kahramanlıkla zaferle taçlandırmıştır. 29 Ekim 1923'te bir kez daha tüm dünyaya iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını kanıyla ve canıyla ilan etmiştir.

Cumhuriyetin ilanı, milletimizin, şanlı tarihindeki, en önemli dönüm noktalarından biridir: Çünkü Cumhuriyet; milletimizin, bağımsızlık ve hürriyetinden, istiklal ve istikbalinden asla taviz vermeyeceğinin açık ifadesidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz." sözünde ifade ettiği gibi evlatlarımız, birlik ve beraberliğimizin teminatı olan cumhuriyetten aldıkları güçle medeniyetimizi sonsuza kadar yaşatacaktır.

Milli Eğitim ailesi olarak bu kutlu mirasa sahip çıkmak, ülkemizi ve milletimizi daha güçlü yarınlara taşımak, dünyanın geleceğinde söz sahibi olan nesiller yetiştirmek, müşterek hedefimizdir. Bu topraklarda gölgesinde huzur ve güç bulduğumuz al bayrağı ebediyetin göğünde daima dalgalandıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Bu duygu ve düşüncelerle; bu aziz vatanı bize vatan yapan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanın bölünmez bütünlüğünü, milletin huzur ve sükûnunu sağlayan ve bu ulvi gaye için toprağa düşerek, Şehitlik mertebesine ulaşan bütün Şehitlerimizi rahmet ve minnetle; gazilerimizi şükranla anıyor; öğretmen, öğrenci ve vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını yürekten kutluyorum.

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI HASAN YAVUZYİĞİT’İN MESAJI:

Cumhuriyet, milli birlik ve beraberlik ruhunu koruyarak aydınlık bir gelecek inşa etmek, millet iradesinin üzerinde güç tanımamak, yurdumuzun her bir metrekaresinde huzuru, refahı, kalkınmayı her alanda tesis etmektir. Bugün bizler de bu bilinçle hareket ediyor, Cumhuriyetimizin değerleriyle birlikte yaşatılması hususundaki sarsılmaz inancımızı en net biçimde ortaya koyuyoruz.

Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlandığımız ve 2023 hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürdüğümüz bu dönemde tarihimizden aldığımız güçle geleceğe emin adımlarla ilerliyor, ülkemize ve milletimize yönelik tüm saldırıları göğüslüyoruz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde demokrasimizi güçlendirmek, ekonomimizi daha da büyütmek, kalkınma hamlelerini bir bir hayata geçirmek için büyük gayret gösteriyoruz. Türkiye olarak hedeflerimiz doğrultusunda kararlılıkla ilerliyor, ülkemizin gücünü dosta düşmana gösteriyor, devlet millet birlikteliğinin en güzel örneklerini sergiliyoruz.

CHP İLÇE BAŞKANI AYKUT SÜT’ÜN MESAJI:

Yıl 1918. Anadolu taşıyla toprağıyla kan ağlıyor. Anadolu insanında bir sessizlik, bir durgunluk. Elde hiçbir şey yok; ne top, ne tüfek ne de derli toplu bir kuvvet. Yara derin, şartlar ağır. Anadolu insanı her şeyini yitirmiş ama umudunu yitirmemiş.

Anadolu’dur bu, teslim olur mu düşmana bu topraklar bin yıllık kardeşliğe alışıktır da alışmamıştır teslimiyete, tutsaklığa. Her yanı destan kokan bu topraklarda henüz daha son destan yazılmamıştı. Bir heyecan kapladı Anadolu’yu. Küreklerden, kazmalardan yapıyor silahlarını. Bir mücadele başlıyor. Ölüm kalım mücadelesi bu. Herkes sarı saçlı, mavi gözlü bir kumandanın peşinde dişiyle, tırnağıyla canıyla kanıyla katılıyor bu mücadeleye. Herkeste aynı inanç, herkeste aynı duygu ve herkeste aynı söz: “Ya İstiklal Ya Ölüm!”

Bizi tutsak etmek isteyen güçler başarılı olamaz; çünkü Anadolu; elleri nasırlaşmış, yüreği tunçlaşmış, vatan vatan diye erkeğinin yanında kundaktaki çocuğu ile cepheden cepheye koşan anaların yurdudur. Çünkü bu topraklar Ana doludur. Özgürlük için kanlarını düşünmeden dökenlerin, canlarını hiçe sayanların, düşmanın topuna, güllesine göğsünü siper edenlerin yurdudur.

Takvimlerin 29 Ekim’i gösterdiği gün ilan edildi Cumhuriyet. Bugün Cumhuriyet Bayramının 98. yıldönümünü. İlk günkü heyecan ve mutluluk içinde kutluyoruz, kutlayacağız.

Saygıdeğer Beyfendiler ve Hanımefendiler, nedir Cumhuriyet? 19 Mayıs 1919 aydınlanma yürüyüşü ile başlayan, dış güçler ve onların yerli işbirlikçilerine karşı kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın taçlandırdığı Türk Devleti’nin adıdır Cumhuriyet. İnsanlık ve devletler tarihinin bugüne kadar tanıdığı ender birkaç devlet adamının biri olan ve 20. yüzyıla damgasını vuran Mustafa Kemal Atatürk ’ün Türk Ulusu’na armağan ettiği en güzel ve en anlamlı çağdaşlık projesidir Cumhuriyet.

Egemenliğin kaynağını Ulus’a veren, kadın-erkek eşitliğinde insanlarımıza çağ atlatan, aklın ve bilimin öncülüğünde laikliği yerleştiren, köhnemiş saray saltanatını yıkan bu Cumhuriyet, bugün kaçak saraylarında saltanat hevesi içinde yaşayanlara fırsat vermeyecektir. Rejimin ve devrimlerin sahipleri ve yılmaz bekçileri olan Türk Gençliği kendisine emanet edilen Cumhuriyetimizi sonsuza dek koruyacaktır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ulusal mücadelenin kimlere karşı, niçin ve nasıl verildiğini anlatan, bu mücadelenin Cumhuriyet kurulduktan sonraki safhasında yapılması gerekenler ve yapılacak olanlar konusunda önemli açıklamalarını içeren 10. Yıl Nutku’nda, “Yurttaşlarım! Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bu başarıyı Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak kararlı yürümesine borçluyuz.”

Değerli Dostlar…

Ulu Önder’in de bildiği ve her zaman söylediği gibi, parçalanmış, yıkılmış, insan kaynaklarını yitirmiş, açlık, sefalet ve umutsuzluğun toplumu çürüten bataklığında çırpınan, işgal altındaki bir imparatorluğun değil yıkıntılarından, küllerinden bağımsız bir devlet, kuldan birey, ümmetten millet yaratma mucizesini halkı ile omuz omuza yaratma başarısını göstermiş, bir ordunun başka ülkeler ordusuna benzememesi bir gurur, ayrıcalık ve onur kaynağıdır. Bu ordu Kuvay-i Milliyedir. Bu ordu bizleriz, bu ordu sizlersiniz. Cumhuriyet’i yozlaştırmak isteyen gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde olanlara karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün direniş, inanç ve kararlılığı ile yürümeliyiz.

Bir, beraber ve kararlı şekilde, devrimci yapımızı eğmeden bükmeden, harici düşmanlara ve onların dahildeki işbirlikçilerine karşı Atatürk’ün iki önemli eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Cumhuriyet Halk Partisi’ni sonsuza dek yaşatacağız. İnanıyoruz, çalışıyoruz ve biliyoruz, başaracağız. Yolumuz aydınlık ve açık olsun. Malum son dönem siyasi olaylar, geri dönüşler, çarklar, kandırılmalar bizlere bir kez daha gösterdi ki geçmişi bilmeyen uluslar geleceğini iyi planlayamazlar ve sürekli hata yaparlar. Çünkü tarih, yöneticiler için en iyi siyaset hocası ve en iyi diplomasi kılavuzudur. Nutuk bunu sağlayan en iyi kaynaktır. 1919 - 1927 yılları arasındaki, yakın tarihimizin en sıkıntılı ve buhranlı günlerini içeren 9 yıllık sürecin yaşanan olaylarını ve çözümlerini anlatmaktadır. Bu sürecin yöneticisi olan Gazi Mustafa Kemal Paşa aynı zamanda Nutuk’un da yazarıdır.

O diyor ki! “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” Yaşamakta olduğumuz bugünü anlamak için, yakın tarihimizin değişik dönemlerini incelemek ve öğrenmek zorundayız. Bunun için tarihi okumak ve ilmek bugünü anlamak için önemlidir ve hemen herkes için gereklidir. Bir milletin tarihi, bilmesi gereken en büyük gerçeğidir. Bu düşünceden hareketle, Türk Milletinin üzerinde yaşadığı toprakların nasıl vatan olduğunu bilmesi, diğer bir ifadeyle bu toprakların tarihi öğrenmesi, geleceğini planlaması ve bu geleceği sağlam temeller üzerine kurması için büyük Nutuk’u okuyalım, okutalım.

Bu vesile ile, büyük milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlar, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, O’nun kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, toprakların asıl sahibi analarımızı ve çocuklarımızı minnet ve rahmet duygularımla anıyor, saygılarımı sunuyorum.