KARASULU BALIKÇILARIN SORUNU MECLİSE TAŞINYOR (izle):

...

Karasu’ya gelerek Yenimahalle’de Karasulu balıkçıların sorunlarını dinleyen CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Karadenizli balıkçıların ortak ve bölgesel sorunlarını Ankara’ya ileteceklerini belirtti. Milletvekili Karadeniz’i CHP Karasu İlçe Teşkilatı ile Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakcı ve Karasulu balıkçılar karşıladı.

Türkiye’deki balıkçıların sorunlarını meclise taşımak amacıyla sahil kentlerini dolaştığını belirterek sözlerine başlayan Milletvekili Barış Karadeniz, “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde Balıkçılık ve Denizcilik Bakanlığı’nın kurulması için mücadele ediyoruz. Bu konuda da bir farkındalık oluşturup balıkçılarımızın sorunlarını duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

TEKNEYLE KARASU’YA GİREMEDİK

Hopa’dan yola çıktıklarını ve Hatay’a kadar tüm liman kentlerini gezeceklerini ifade eden CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in “Tekneyle Karasu’ya gelemedik. Çünkü girilebilecek bir liman yok. Tekneyi Kefken’de bıraktık” sözleri de Karasu’daki balıkçı barınağı sorununa vurgu yapan türden bir ifade oldu.

BALIKÇI BARINAĞI İSTİYORUZ

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakcı, Karasulu balıkçıların en önemli sorununun balıkçı barınağı olduğunu belirtti. “Karadeniz sahili boyunca 3-5 tane bile olsa teknenin girebileceği bir barınak vardır” diyen Bıçakcı, “Karasu’da balıkçı barınağı yok. En ufak bir esintide bile Karadeniz’e çıkamıyoruz. İki yanımız Şile ve Akçakoca’da çıkılırken biz neden mahsur kalıyoruz” diyerek şikayetlerini dile getirdi.

Karasulu balıkçılardan Ali Osman Karaman da mevcut Karasu Limanı’nın ilk olarak balıkçı barınağı olarak başlandığını fakat bugün acil durumlar dışında limana giremediklerini ve balıkçı barınaklarının ellerinden alındığını belirtti. Karaman, “Bu sorunumuzu Ankara’ya iletmenizi istiyoruz. Karasulu balıkçılar, barınak konusunda mağdur” dedi.

MİSİNA AĞI KÖKTEN ÇÖZÜLMELİ

Karaman ayrıca kullanımı yasak olan misina ağına da dikkat çekerek, “Madem misina ağı yasak, neden mağazalarda satılıyor? Madem satılıyor, neden kullanımı yasak. İki üç kilo balık tutuyoruz, 5 bin lira ceza yiyoruz. Misina ağını üreten masonlar Türkiye’ye satarak para kazanıyor, cezasını balıkçı yiyor. Yasaksa ülkeye getirtmeyin” diyerek tepki gösterdi.

BALIKÇININ SORUNU BÜYÜK

Balıkçının en büyük sorunlarının başında bir meslek tanımının olmadığı vurgusu yapan Milletvekili Karadeniz, “Balıkçı, serbest meslek erbabı olarak geçiyor. Balıkçıların sigorta sorunu var. Tarım sigortasında yedi ay balıkçılık yapılıyor, beş ay sokakta kalınıyor. Mağdur olan hep balıkçı oluyor. Mazotun fiyatı ortada, Ağların fiyatı ortada. Tutulan balığın kilo fiyatı ortada. Balıkçıların sorunu çok ama duyan yok” diye konuştu.

DENİZ KİRLİLİĞİNE VURGU

Balıkçıların, denize kirleten sebep değil aksine denizin koruyucusu olduğunu söyleyen Barış Karadeniz, “Balıkçılarımızın diğer büyük sorunu da deniz kirliliğidir. Denizlerin temizlenmesi lazım. Devlet politikası haline getirilmeli. Kıyılarda arıtma sistemi kurulmalı ve denizdeki balık rahatlatılmalı” şeklinde konuştu. Karadeniz, Karasu sahilinde balıkçılarla birlikte bir süre incelemede bulunduktan sonra ilçeden ayrıldı.