-

KARASU BELEDİYE MECLİSİ'NDE CAMİ POLEMİĞİ (izle):

...

Karasu Belediyesi BBP’li meclis üyesi Mehmet Çatalbaş, Nisan ayı olağan meclis toplantısında gündem dışı söz aldı. Cuma namazlarında esnafın yollarda ve yeşil alanlarda namaz kıldığına dikkat çeken Çatalbaş, sanayi sitesinde mescit ihtiyacının olduğunu belirtti. Çatalbaş, konuyla alakalı şu sözlere yer verdi:

CAMİ, PLAN BÜTÜNLÜĞÜNÜ NASIL BOZUYOR?

“Hüdaver Ağun’un imardan sorumlu başkan yardımcısı olduğu geçmiş dönemde konuyla alakalı çalışmalar yaptık. Kooperatifimizin tapulu 8 dönümlük alanı içinde bulunan 2 buçuk dönümlük alana dini tesis alan yapılmasını istedik.

Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasındaki sorundan dolayı sahil kesiminde imar yapılamıyordu. 2019 yılının 7.ayında Büyükşehir’de 5 binlik, ilçede ise binlik imar yetkisine sahip olduk. Büyükşehir’e müracaat ettik ama ret oldu. Talebimize aykırı bir ret kararıydı.

Askıya çıktığında itiraz ettik. İmar Komisyonu başkanı ve ildeki meclis üyeleri, Karasu Belediye Başkanı ve meclis üyeleriyle görüşmemizi söyledi. Biz de görüştük ve dilekçe verdik. Büyükşehir imar komisyonunda ‘planın bütününün bozulacağından reddine’ diyerek ret ettiler. Cami, plan bütünlüğünü nasıl bozuyor anlamadık.

İstanbul Kağıthane AK Parti mahalle temsilcisi olduğunu söyleyen Muharrem Kılıç adında bir yazlıkçı, Karasu Belediyesi’yle görüştüğünü ve sanayi sitesinin kaldırılacağını, caminin de oraya yapılmayacağını söyledi. ‘Sanayinin oradaki park alanı ve yeşil alanlar kalkacak, sosyal tesis ve cami yapılacak’ dedi. Münir Ali Kara ve Hamza Uğur da şahittir.

Sonradan öğreniyoruz ki sanayinin imarı boşa çıkarılmış. Sanayi sitesi kooperatifinin bulunduğu yerdeki imar 150 dönüm. Sanayi kooperatifi ise 60 dönüm. Talebimiz, 60 dönümlük sanayi sitesi kalsın, kalan 90 dönümü ne istiyorsanız yapın.

CAMİ AŞKINIZI BEŞE BEŞ KATMIŞ OLSANIZ

Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı ise “Karasu Belediyesi, İstanbul’dan bir kişinin dedikodularıyla hareket etmez. Beşe beş katmış olsanız şu cami aşkınızı anlayacağım. Öyle olmadığını ve perde arkasını biliyoruz” diyerek sözlerine başladı. Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanayi sitesi, esnafa ve ihtiyaçlara dar geliyor. Bölge, konut içerisinde kaldı. Hali hazırdaki yerini koruduk, etrafındaki planla ilgili çalışmaları yaptık. Sizinle istişare edecektik. Ama derdiniz başka. Biz sanayiyi kaldırıp esnafı karşımıza almak ister miyiz? Neden esnafı mağdur edelim? Düşman mıyız? İmar boşa çıkarıldı ama hali hazır haliyle duruyor. Mevcut imarı duruyor. Boşa çıkması planlanmamış demek. Eski planlar geçerli”

Çatalbaş ise bu sözlere karşı, “Verin o halde 250 metrekare yeri cami yapalım. Arsayı bağışlayan vatandaşımızın da talebi yerine gelsin. Sizi yanıltmışlar. Mahkeme bizi haklı bulduğu için 8 dönümlük yere imar istedik. Cami imarı aldığımızda arsayı, bağışlayan kişiye iade edeceğiz” diyerek Başkan Sarı’ya yanıt verdi.

DİNİ KULLANMANIN ALEMİ YOK

Karasu Belediye Başkan Yardımcısı ve AK Partili meclis üyesi Hüdaver Ağun da söz alarak Çatalbaş’a cevap verdi. Ağun, “O günkü taleplerin gerçekleştirilememe sebeplerinin yasal süreci ortada. Siz de çok iyi biliyorsunuz, kamuoyu da biliyor. Dini kullanarak konuşmanın alemi yok. Samimiyet bunun neresinde?” şeklinde konuştu.