-

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) kampüsünün yer arayışları devam ederken Karasu, üniversite kampüsünün ilçeye kurulması noktasında girişimlerine devam ediyor. Kampüsün Karasu’ya kurulmasının gerekliliklerine değinen CHP’li Meclis Üyesi ve Eczacı Şakir Şen, “Ulaşım, temel avantajlardan bir tanesi. Şehir merkezi ile Karasu arasında duble yok mevcut ve 25-30 dakikada Karasu’ya ulaşılıyor. Bu hiçbir zaman uzun mesafe olarak kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Adapazarı’nın bir deprem bölgesi olduğuna vurgu yapan Şakir Şen, “Karasu, sağlam zemine sahip. Adapazarı deprem bölgesiyken Karasu, merkeze göre deprem riski az olan bir alan. 1999 yılında 7 buçuk şiddetindeki depremin Karasu’ya oluşturduğu etki, 1967 yılında meydana gelen depremin Adapazarı’nda yaptığı etki kadar. 1967’de deprem 6 - 6 buçuk arasında bir deprem. Adapazarı için 99 ve 67 depreminin kıyaslamamak lazım. 99 ona göre çok daha kuvvetli. Bu depremin Karasu’daki etkisi, çok zayıf binalarda ve zemini çok zayıf yapılan sahalarda kısmen kendini gösterdi” dedi.

Analizlerine göre, Karasu’daki yapılacak olan kampüsün zarar görmeyeceğini ifade eden Meclis Üyesi Şen, “99 depreminden sonra 20 yılı doldurduk. Önümüzde bir depremin meydana gelmesi kuvvetle muhtemel. Bundan dolayı yaşanabilecek depremde kampüslerin de zarar göreceğini göz ardı etmemek lazım. SUBÜ’ye Karsu’dan tahsis edilecek alan, kumluk. Depremde dayanıklı alan olarak kabul edilir. Çünkü deprem dalgalarını kumluk alanlar izole eder” şeklinde konuştu.

SUBÜ’nün sahip olacağı geniş arazi şartlarının Karasu’da fazlasıyla olduğunu da ifade eden Şen, “Bu arazi de marjinal tarım arazisi niteliğinde. Yani hiçbir şekilde tarım yapılacak araziler kalmazsa, en son kumluk araziler tercih edilir. Dolayısıyla bu yönden de sıkıntımız yok ve arazi doğru şekilde kullanılmış olacak. Adapazarı’ndaki arazilere baktığımızda tarım arazileri devreye girecek” diye belirtti.

“Karasu, Sakarya’nın Karadeniz’e açılan kapısı” şeklinde değinen Şakir Şen, “Haliyle SUBÜ’nün bir kısım uygulamada denizi de kullanması söz konusu olacak. Bu etken de üniversite için artı yön olacak” dedi. Şen, “SUBÜ’nün Karasu’ya gelişini sağlamak için, bir vilayet içerisinde ilçe ve merkez kavgası yapmaktan çok, ‘hangisini yaparsak daha iyi olur’ düşüncesini yerleştirmek lazım. Bunun için de Karasu’daki mevcut iktidar, muhalefet, kaymakamlık, belediye ve Sakarya milletvekillerinin de böyle bir projede Karasu’nun yanında yer almaları ve bu bölgeye destek vermeleri daha doğru bir karar olacak, diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.