-

Mavi Vatan projesinin mimarı Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, MHP Karasu İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen programla Karasu’ya geldi. Yaycı, Türkiye’nin Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki deniz gücünden bahsetti, denizlerin hakimiyet önemine vurgu yaptı. Ayrıca savunma sanayinin önemine de dikkat çeken Yaycı, “Suyu yöneten, toprağı da yönetir” ifadesini kullandı.

Programa Karasu ve Kocaali protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı. MHP Karasu İlçe Başkanı Münir Ali Kara ve Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, birer açılış konuşması yaptı ve davetlileri selamladı. Konuşmaların ardından kürsüye Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı çıktı.

HAKİMİYET DENİZDEN BAŞLAR

Denizlerdeki hakimiyetimizde savunma sanayinin önemi ve gelişimini tarihiyle anlatan Yaycı, “Denizde güçlü olamayan hiçbir millet, cihan devleti kuramaz. Barbaros Hayrettin Paşa’nın dediği gibi, denizlere hakim olan cihana hakim olur” diye konuştu.

Türkiye’nin tarihten bugüne Adalar (Ege) Denizi’ndeki deniz hakimiyetine yönelik mücadelesini de anlatan Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Türklerde deniz hedeftir” ifadelerini kullandı. Türklerin Anadolu’ya 1071’de ilk kez girmediğini söyleyen Yaycı, “Türkler, Anadolu’ya 1071’de son kez girmiş ve bir daha çıkmamıştır. Biz 7 bin yıldır bu topraklarda hüküm sürmekteyiz” dedi.

TÜRKLER DENİZCİ BİR MİLLET

1071’den sonra Türklerin deniz hakimiyetinin de başladığını belirten Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Çakabey tarafından 1081’de ilk Türk deniz donanması kurulmuştur. Türkler tarihte, fethettiği her yerde ilk olarak tersane kurdu. Bu da Türklerin denizci bir millet olduğunun göstergesi” şeklinde konuştu.

Amerika ve Rusya’nın da Türklerin denizlerdeki hakimiyeti nedeniyle donanma kurduğunu ve güçlenmek zorunda kaldığına dikkat çeken Yaycı, “Osmanlı Devleti’nin ardından Atatürk de denizciliğe büyük önem vermiş ve donanma kurulmasının önemine dikkat çekmiştir. Atatürk, yokluk zamanında dahi bütçeyi deniz savunmasına ayırmış; dört denizaltı yapılmasını söyleyerek Saldıray, Batıray, Atılay ve Yıldıray isimlerini vermiştir. Bugün de savunma sanayinin önemi ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

DENİZLERİMİZ CEVHER DOLU

Günümüzde de Türkiye’nin yine denizlerde hakimiyetinin önüne geçilmesini isteyenlerin olduğunu dile getiren Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Karadeniz ve Akdeniz’de yaklaşık 900 yıllık doğalgaz rezervi mevcut. Çevremizdeki denizlerde petrol, doğalgaz, gaz hidrat ve madenler mevcut. Dünya bu yüzden Türkiye ile uğraşıyor” dedi.

1992 yılında başlayan MİLGEM projesinin günümüzde üst seviyelere geldiğini söyleyen Cihat Yaycı Paşa, “2005 yılından sonra da savunma sanayimiz atılım yapmaya başladı. Bugün, dünyanın 14 savunma sanayi silah ihraç eden ülkesinden biriyiz. Denizlerdeki misak-ı milli mavi vatandır” diyerek sözlerini tamamladı. Programın sonunda davetliler Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’ya kitaplarını imzalattı ve hatıra fotoğrafları çektirdi.