KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu

Nevtan Angün’ün haberi

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahasında bulunan 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi ile ilgili yeni değerlendirmelerde bulundu. 

 

İLK ETAPTA 10 KUYU

 

2023 yılında karaya ilk gaz teslimini yapmak istediklerini belirten Bakan Dönmez, toplam açılacak kuyu sayısını da aktardı. Dönmez, “İlk etapta yüksek volümlü üretim olmuyor bu tip sahalarda. Üretim planlaması temel itibarı ile bir optimizasyon işi” dedi.

 

En yüksek üretim seviyesine çıkmak için belirli bir süreye ihtiyacımız olacak gibi öngörüyoruz ancak 2023'de karada ilk gaz teslimini yapacağız” şeklinde konuşan Dönmez, “Toplamda 30-40 kuyu açmayı planlıyoruz. Arkadaşlarımız şu anda bu çalışmayı yapıyor. Allah’ın izniyle çıkartacağız, bir sıkıntı görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

SAKARYA'DAN BAĞLANABİLİR

 

Uygun olan en verimli lokasyonu kullanarak Karadeniz’de bulunan doğalgazı karaya çıkarmayı düşündüklerini belirten Dönmez, “Uygun olan bir lokasyondan karaya çıkacağız ve ana iletim hattımıza bağlanacağız. Tabii ki o kadar büyük volümlü bir gazı o bağlantı hattı taşımaz” diye konuştu.

 

Biz karaya çıktığımız yerden ana iletim hattına kadarki en yakın nokta Düzce, Sakarya, Kocaeli-İzmit hattı” sözleriyle belirli bir alanı işaret eden Bakan Fatih Dönmez, “Şimdiki otoyola paralel bir hat düşünün, diğer anlamda bizim BOTAŞ’ın ana iletim hattı, oraya uygun bir yerden sisteme bağlamış olacağız. Dolayısıyla karadaki çalışmaları da BOTAŞ şu anda planlıyor” ifadelerini kullandı.

 

Bakan Dönmez, sözlerini “Karada yapılacak çalışmalar var, kıyı terminali gibi. Denizin altında su altı yapıları çalışmalarımız olacak. Bir taraftan da sondaj sayımızı artıracağız. Sahanın büyüklüğüne göre yeni kuyular açarak sahayı üretime hazır hale getireceğiz” diyerek tamamladı.