KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu / Nevtan Angün’ün haberi

 

Geçtiğimiz hafta, Öncü Karasu Gazetesi ve Karasu haberleri İnternet Medyası’nın gündeme getirmesi ile Karasu ve Ferizli’de gündem konusu olan maden sahası ihalesi için Konacık Mahallesi’nde bir basın açıklaması düzenlendi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt ve yönetiminin yanı sıra, Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP), Batı Karadeniz Çevre Platformu (BAKÇEP), Sakarya Kent Çalışma Derneği ve Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği de basın açıklamasında hazır bulunarak vatandaşı konu hakkında bilgilendirdi.

 

Konacık ve Adatepe mahalleleri sakinleri ise, “Devletimiz, daha Bey Davası’nı neticelendirememiş ve bize arazilerimizi teslim etmemişken, yaşam alanlarımızı ihaleye çıkartmasını kabul etmiyoruz. Biz babadan ve dededen beri bu topraklarda yaşıyoruz. Kimse bizi toprağımızdan gönderemez” diyerek karşı çıkacaklarını belirtti.

 

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

 

“Karasu ve Ferizli ilçelerimizde 3 bölgede şimdilik başlangıç olarak toplam 3.476,82 hektarı kapsayan bir alan 4.grup maden arama ve işletmeciliği için ihaleye çıkarıldı. Sakarya ilinde bulunan alanlara ilişkin ihalenin 18 Eylül 2020 tarihinde yapılacağı ilan edildi.

 

Bu daha ilk adımda, Ferizli ilçemizin Ağacık, Nalköy, Sarıahmetler, Konuklu, Çiftlik, Teberik, Kuzca, olmak üzere yaklaşık yüzde 25’i, Karasu ilçemizin Konacık, Adatepe, Karapınar, Akkum olmak üzere yüzde 5’inin maden işletmeciliği olarak ruhsatlanarak, burada yaşam sürdürenlerin dışında birilerinin kullanımına, emrine sunmak demektir.

 

Daha sonra, arama ve işletme faaliyetleri başladığında Ferizli ilçemizin hemen hemen yüzde 70'i, Karasu ilçemizin yüzde 20’si doğrudan olmak üzere, çevresel etkileri ile ve doğal alanlarımıza yönelik sürmekte olan diğer tahrip nitelikli yatırımlarla birlikte bu iki ilçemizde yaşam alanlarımızda yaşam sürdürülmez hale gelecek.

 

İhaleye açılan bu maden arama ve işletme ihalelerinin koordinatları incelendiğinde, bu alanların çoğunlukla orman ve mera alanlarına denk geldiği, tarım alanlarının da bu alanlar içinde yer aldığı görülecektir. Batı Karadeniz Bölgesindeki bu tahribat, yağma ve talan ile yaşamın sürdürülebilirliğini tehdit eden gidişata dur denilmesi gerekmektedir.

 

Ülkemizdeki tüm siyasal partileri, yerel yönetimleri, tüm sivil toplum örgütlerini, akademik ve demokratik meslek odalarını, ticaret ve sanayi odalarını, sendikaları, vakıf ve dernekleri, çevre platformlarını, mahalle muhtarlarımızı, bu adeta yok oluş sürecinin durdurulması için yapılacak çalışmalara destek vermeye çağırıyoruz”

 

HABERE AİT VİDEO ve FOTOĞRAFLAR: