Uluslararası festival

 

Bu yıl 32.si düzenlenen Karasu Mersin Balığı Festivali, 16 Ağustos Çarşamba günü düzenlenen sempozyum ile başladı. Saat 14:00’da Karasu Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, akademisyenler, üniversite öğrencileri, Karasulu balıkçılar, bazı muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Şakir Şen yaptı. Mersin Balığı’nı tanıtan ve doğal yaşam alanları hakkında bilgi veren Şen, “30 yıl önce Mersin Balığı, Karasulu balıkçıların gelir kaynağı durumundaydı. Geçen 30 yıl sonrasında ne Mersin Balığı kaldı ne de bu balığın çok değerli havyarı… Bu balık türünün doğal yaşam alanı olan Sakarya Nehri’ni lütfen tahrip etmeyin, Mersin Balığı, dünyada çok değer gören bir balıktır. Karasu için de bu bir şanstır” dedi.

 

 

Belediye’ye teşekkür etti

 

Şakir Şen’in konuşmasının ardından bir konuşma yapan ve Mersin Balığı’nın genel özelliklerinden bahseden İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Devrim Memiş; “Mersin balıkları; dere ağızlarında ve tatlı sularda yaşasalar da Karadeniz’de olduğu gibi derin ve tuzlu sularda da hayatlarını sürdürebilmektedirler. Yaşantılarının büyük bir kısmını açık denizlerde geçiren Mersin Balığı, yumurtlama dönemlerinde ise tatlı sulara geri dönmektedirler. Genellikle bu dönemde yanlış avlanmalar sonucunda mersin balıklarının nesilleri tükenme noktasına gelmiştir. Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda geçmiş yıllarda Mersin Balığı, Karasu’da havyarları için avlanan bir balık türü ve bir geçim kaynağıdır. Fakat günümüzde ise bu canlının nesli tükenme noktasına geldiği için koruma altına alınmış ve avlanmaları yasaklanmıştır. Şunu net olarak söyleyebilirim ki; Bu festivalin düzenlenmesi, Karasu Belediyesi’nin çevresine ve tüm canlılara ne kadar hassas davrandığının bir kanıtıdır. Böylesine anlamlı bir festivali düzenleyen Karasu Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

HES’ler ve bilinçsiz avlanma

 

Kürsüye gelen İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, Sakarya Nehri’nin kirlilik durumunu ve bu durumun hem balık türlerine hem de Mersin Balığı’na verdiği büyük zararı belirtti. Albay, “Nehirler üzerine kurulan hidroelektrik santralleri (HES) pek çok balık türünün yok olmasına neden olmaktadır. Sakarya’da bu türlerin başını da Mersin Balığı çeker. HES’lerde balık geçiş kanalları yeterli büyüklükte olduğu sürece yumurtlama devam eder ve Mersin Balıkları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaz. Bilinçsiz avlanma da bu balıkların neslini tüketmektedir. Burada Sakarya halkına, Karasu halkına ve kıymetli balıkçılarımıza büyük iş düşmektedir” şeklinde konuştu.

 

 

 

İş halka düşüyor

 

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi ise yaptığı konuşmada Mersin Balığı’nın doğal bir yaşam alanına ihtiyaç duyduğunu, yapılan kanal ve nehir ıslahları ile çekilen setlerle bu balıkların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Çelebi, “Bizler, bir proje ve çalışma yaparken, muhakkak bilirkişi olan akademisyenlerin raporları ve imzaları doğrultusunda işi hayata geçiriyoruz. Karasu’nun mendirek ve balıkçı barınağı sorununda da böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Gelin, balıkçılar, akademisyenler ve müdürlük yetkilileri ile birlikte bu projeleri en doğru şekilde hayata geçirelim. Karasu’nun eksikliklerini ve balıkçı barınağı ihtiyacını biliyoruz ama bunu yaparken de Mersin Balığı ve pek çok balık türünün doğal yaşam alanını yok etmeyecek şekilde gerçekleştirelim” dedi.

 

Şikayetini dile getirdi

 

Konuşmaların ardından dinleyicilerin soruları yanıtlandı, İhsaniyeli balıkçı Ali Osman Karaman, “Yapılacak olan liman Sakarya Nehri’nin batısındaydı ve doğusuna bir mendirek yapılacaktı. Bu proje neden değişti ve liman doğuya alındı? Mendirek yapılmadı? Araştırmalarıma göre mendirek dibindeki yosunlu taşlar, yumurtlamaya daha müsait” diyerek Ramazan Çelebi’ye soru yöneltti. Çelebi, “Bu projeler şahsımızın inisiyatifinde değil. Bir kurul var, ve raporlarla neticeleniyor. Müdürlüğümüze de bu konuda resmi bir başvuru yapılmamıştır” cevabını verdi.

 

Uluslararası festival

 

Bu yıl 32. Mersin Balığı Festivali’ni düzenlediklerini belirten Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu; “Mersin Balığı adı altında dünyada bir tek ilçemizde yapılan festival, her yıl yoğun ilgi ile karşılık buluyor. Karasu Belediyesi olarak bu yıl festivalimizin 32.sini düzenliyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu festivalimizi uluslararası platforma taşımayı hedefliyoruz” dedi. Açıklamalarına devam eden İspiroğlu; “Günümüzde, çeşitli Üniversitelerin su ürünleri fakülteleri, Mersin balıklarını yetiştirme ve tekrar doğal yaşamlarına kavuşturma çalışmaları yapılmaktadır. Bu konuda ilçemize büyük destekte bulunan ve çalışmalarını takdir ile karşıladığımız İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Profesörü Doktor Devrim Memiş’e ve Karasu Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Şakir Şen’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından İspiroğlu, konuşmacılara birer plaket takdim etti ve Mersin balıkları, Tuzla Saklıbahçe’den Sakarya Nehri’ne bırakıldı.

 

GÜN GÜN FESTİVAL PROGRAMI için burayı tıklayın

 

HABERE AİT VİDEO AŞAĞIDA: