-

UKRAYNA'NIN EL KONULMASINI İSTEDİĞİ GEMİ KARASU'DA (izle):

...

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ekonomik boyutu, Karasu’ya da yansıdı. Dünyanın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna’nın tahıllarını dünya pazarına çıkaramaması üzerine çok sayıda ülkede tahıl krizi yaşandı. Rusya'nın Ukrayna'da kontrol ettiği bölgelerden çaldığı iddia edilen tahıl yüklü bir gemi de Karasu Limanı’na geldi.

Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna kenti Berdyansk'tan hareket eden tahıl yüklü geminin 1 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Türkiye'ye gelerek Karasu sahili açıklarına demirledi. Ukrayna, Türkiye'nin gemiye el koymasını talep etti. Gemi, gerekli izinlerin çıkmaması nedeniyle Karasu Limanı’na giremedi.

Edinilen bilgiye göre, 7 bin ton tahılın yüklü olduğu Rus bandıralı gemi, Dış İşleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın izin vermesi halinde Karasu Limanı’na giriş yapabilecek ve tahıl yükünü indirebilecek.

Eğer yürütülen soruşturma kapsamında izin çıkmazsa, 7 bin ton tahıl yüklü olan gemi başka limana gitmek üzere Karasu açıklarından ayrılacak. Bakanlık emrince gemiye el konulması ve Ukrayna’ya iade edilmesi de söz konusu.