-

2012 yılında Büyükşehir Yasası’nın değiştirilmesi ile köylerimiz rızaları alınmadan mahalle statüsüne çevrildiğini ve köy tüzel kişiliği sona erdirilerek köylerin uzun yıllar emek verdiği tüm mera, otlak ve taşınmazları belediyelere devredildiğini söyleyen Büyük Birlik Partisi Karasu Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, hükümetin köylerin doğal yapısına, tarım ve hayvancılığına büyük zarar veren bu durumun tespit edilmesi üzerine önemli bir adım attığını vurguladı.

“Bu kanun her ne kadar eskiden olduğu gibi köylerimize köy tüzel kişiliğini vermiyor, mal varlıklarını iade etmiyorsa da çıkarılan bu son kanunla kırsal mahalle olan köylerimize çok önemli avantajlar sağlamakta” diyen Çatalbaş, faydaları şöyle sıraladı:

VERGİ KALKACAK

“Yeni yasayla birlikte, Büyükşehir Yasası içinde yer alıp bugüne kadar uygulanmayan, ancak uygulanması kuvvetle muhtemel olan tarım arazilerinden, yani tarlalardan vergi alınması kesinlikle ortadan kalkmış olacaktır.

YÜZDE 50 İNDİRİM

Bina, arsa, mesken amaçlı binalar ile zirai amaçla kullanılan bina, arsa ve arazilerden emlak vergisi alınmayacak. Ticari, sınai ve turistik amaçla yapılan bina arsa ve arazilerden emlak vergisi yüzde 50 indirimli olacak.

Yapılacak binalarda, bina inşaat harcı ile imarla ilgili hiçbir harç alınmayacak. Diğer vergi, harç ve harcamalara da yüzde 50 indirim uygulanacak. İçme ve kullanım suları için alınacak olan ücret, en düşük tarife üzerinden işyerleri için yüzde 50, konutlar için yüzde 25 olarak uygulanacak.

HİZMET DEVAM EDECEK

6831 sayılı kanuna göre kırsal mahalleler ormanlardaki hak ve imtiyazlardan yararlanmaya devam edecekler. Sonuç olarak, çıkarılan bu kanunla kırsal mahalleye dönüşecek köylerimiz yasa ile önemli avantajlar elde edecek.

Bununla birlikte kırsal mahalleye dönüşen köylerimiz, ilçe ve büyükşehir belediyelerine oy vermeye devam edecek. Bugüne kadar belediyelerden alınmakta olan hizmetler, alınmaya devam edecek”

BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ

Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, bu süreçte tüm mahalle muhtarlarının Karasu Belediyesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi meclislerinde yapılacak olan görüşmelerin her aşamasında birlikte hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

MUHTARLAR DİKKAT!

Belediyeye verilecek kırsal mahalle talep dilekçesinin ekine mutlaka mahalle halkının imzalarının da bulunmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Çatalbaş, “Bu yasada kırsal mahalle olarak köylere sağlanan avantajları mahallesine kazandırmak için bütün muhtarların konunun sıkı takipçisi olacaklarına inanıyorum. Yasanın ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.