KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu

Melisa Turhan’ın haberi

 

 

Maden Deresi ile Karadeniz’in birleştiği yer olan Kuyumcullu Mahallesi Dereağzı’nın kumlarla kapanması sonucu Karasulu balıkçılar, demirledikleri bölgede mahsur kaldı. 1 Eylül’de balık sezonunun açılmasına rağmen halen Karadeniz’e açılamadıklarını söyleyen balıkçılar, “Evlerimize rızkımızı götüremiyoruz. Bu kadar mı sahipsiziz” diyerek seslerini duyurmaya çalıştı.

 

Durumdan oldukça rahatsızlık duyan balıkçılardan İsmail Turhan; ‘Yıllardır bu sorunu yaşıyoruz. Kepçeler gelip senede bir kez açıyor. Buraya beş yıl önce gelip ‘Taşlama yapacağız’ dediler. Ölçüm yaptılar. Kendi teknemle onlara ölçüm konusunda yardımcı oldum. Altı saat dolaştık ama ne yazık ki burası için gerekli müdahaleyi yapmadılar” dedi.

 

100‘DEN FAZLA İNSAN MAĞDUR

 

Balık sezonunun geldiğini ve mağdur olduklarını belirten Turhan, “Kendi imkânlarımızla çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz. Biz çaresiziz, denize çıkamıyoruz. Burada yirmi beş tane tekne, otuza yakın balıkçı var. Her teknede üç tane insan çalışıyor. Bunların aileleri de var, herkes mağdur. Bir an önce buraya gerekli müdahalenin yapılmasını istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

 

Balıkçılardan Kadir İskender ise "Derenin denize çıkış noktası kapalı ve teknelerimiz içeride kaldı. Belediye çalışmalarını yaptığında ve biriken kumu aldığında, karşı taraftaki konutlardan kumu aldıkları gerekçesiyle belediyeyi şikayet ediyorlar. Deniz buradaki taşları yutmuş durumda. Yetkililerin en azından bu bölgeye dalgakıran yapması gerekiyor. Aksi takdirde boğaz tamamen kapanacak’’ ifadelerini kullandı.

 

KİMSE BİZİMLE İLGİLENMİYOR!

 

Sorunun kısa sürede tekrarlandığını belirten Cihan Çağlar, ‘’Sorunumuz ekmek derdi. Derdimizle de kimse ilgilenmiyor. Biriken kum, geçici yöntemlerle alınıyor, 2-3 gün sonra yeniden kapanuyır. Deniz açılsak dahi, kum birikince geri giremiyoruz. Dışarıda kalıyoruz. Sorun sürekli tekrar ediyor. Bize, kalıcı bir çözüm bulunsun” diyerek yetkililerden yardım istedi.

 

Her Karayel ve Poyraz rüzgarında Dereağzı’nın kumla dolduğunu söyleyen Serkan İskender ise, “Boğazının doğu kısmına 30 metre açığa kadar taş dökülse bu sorun kalıcı olarak çözülecek” diyerek öneride bulundu. Kuyumcullu Mahallesi Muhtarı Mustafa Çalık ise, duruma farklı bir yorum getirdi. Maden Deresi’nin suyunu Karadeniz’e dökemediği için geri bastığını söyleyen Çalık, “Böylece arka kısımdaki tüm tarlalar sular altında kalıyor. Mahsul de zarar görüyor” dedi.

 

BİR KİŞİ, HERKESİN BAŞINA DERT OLDU!

 

Boğazın batı tarafında bulunan yazlıklardan birinin sahibi olan Zonguldak eski milletvekillerinden Necmettin Aydın’ın, bütün balıkçıların yaşadığı sorunun sorumlularından biri olduğunu da dile getirdi. Çalık, “Bu zat, Valilik kanalıyla şikayette bulunarak, bu bölgeden kum alınarak satıldığını iddia etti ve çalışmaları durdurdu. O yüzden Belediye kum alamıyor. Böylece balıkçılar Karadeniz’e açılamıyor” diye konuştu.

 

BALIKÇILAR DEREAĞZI'NDA BÖYLE MAHSUR KALDI: