Hayatımızın başrolü haline gelen pandemi sürecinden en çok etkilenen gruplar arasında çocuklar yer alıyor. Özellikle okula yeni başlayacak çocukların ebeveynleri, okulların tüm tedbirleri almış olmalarına rağmen endişe ve korku içindeler.

Ebeveynler ‘Çocuklarımızı nasıl koruyacağız?’ sorusuna yanıt arıyorlar? Çocuklar için zor olan bu süreci çocuklara olduğunca nüksettirmeden, ılımlı yaklaşılarak ve birkaç öneriyi hayata geçirerek pandemi dönemini atlatabiliriz. Genel olarak okullarda sağlık bilgisi verilirken aynı zamanda maske kullanımı ve önemi hakkında bilgilendirmede yapılmaktadır. Okullarda ‘temassız oyunlar’ başlığı adı altında birçok oyun ve etkinlik de gerçekleştirilmektedir.

Okullar haftanın belirli günleri yüz yüze eğitim verirken, haftanın belirli günleri online ders vermektedir. Özellikle ebeveynlere büyük bir görev düşmektedir, okula yeni başlayan çocukların sisteme uyum sağlayabilmesi için olduğundan daha çok özveriye ihtiyaç vardır.

Çocuğa okulun güvenli olduğu anlatılmalı ve ebeveynler pandemi konusunda doğru bilgi edinmelidir. Çocuklarla maske kullanma, sosyal mesafe, vücut ve el temizliği hakkında uygulamalı etkinlikler yapmalıdır. Çocuklar ebeveynlere göre pandemi konusunda daha kaygılıdır ve bu gayet normal bir durumdur. Öğretmenlerde çocuğa el temizliği hakkında bilgi verip uygulamalı etkinlikler yapabilir. Ebeveynlerin çocuklara hem fiziksel hem de ruhsal olarak dikkat etmeleri gerekmektedir. Okula gidecek çocuklar için ebeveynlere bazı küçük öneriler:

Çocuğun günlük ritmini düzenlemesine yardımcı olun. Oyun, yemek, uyku saatleri, okul ve ders saatleri uyumlu şekilde düzenlenmelidir. Ders dinlerken herhangi bir şekilde yiyecek verilmemelidir. Ders sırasında oyuncakları yanında veya gözünün önünde tutulmamalıdır.

Ayrılık kaygısının artması durumda dikkatli olun. Pandemi nedeniyle aileler daha sık zaman geçirdiği için okul döneminde ki bu ayrılığa dikkat edilmelidir. Günlük haberlerde olumsuz sonuçlar ile artan endişe aileyi kaygılandırırken bu durum çocuklara da yansımaktadır. Ebeveynler olarak bu süreci dikkatli ve yapısalcı olarak sürdürmek gerekmektedir. Çocuğu okula götürmek, öğretmen ve okul görevlileriyle tanıştırmak aynı zamanda temel ihtiyaçları için kullanım alanlarını tanıtmak çocuğu güvende hissettirecektir.

Kaygı hastalık boyutuna geçebilir. Bazı çocuklarda okul saatlerinde; karın ağrısı, baş ağrısı gibi bedensel hastalıklar görülebilir lakin bu durum oyun oynarken geçici olabiliyor. Okula gittiğinde veya sınıftan içeri girdiğinde terleme, titreme, ağlama, renginin değişmesi gibi anlık tepkiler gerçekleşebilir. Okula gitmeme ve ebeveynden ayrılmak istememe durumları 3/4 hafta içerisinde değişmiyorsa, ailenin yardım almasını tavsiye ediyorum, fakat alışma sürecinde çocuğa uyum sağlaması için fırsat tanınmalıdır.

Ödül olarak sunulan şeylere dikkat edin. Özellikle çocuklara ekran ödülü vermeyin, ders verilen ekranı, ders bitiminde oyun oynamak için kullanmasın bunun yerine açık havada veya evde eğitsel oyunlar oynasın. Bol bol resim çizmesine izin verin, böylece çocuk hayal dünyasından size anlatımlar yapacaktır. Hikayeler okuyun, sorular sorun, başta kısa olan dikkat süresi gün geçtikçe artacaktır.

Hoşgörülü, sakin, ılımlı ve çözüm odaklı olun. Çocuk yeni öğretim hayatına alışana kadar aile ve çocuk arasında daha sıkı bir bağ olmalıdır, böylece çocuk aile bireylerinden güç alacaktır. Çocuğun öğretmeniyle iletişim halinde olmak, çocuktan haber almak ve evde ki durumlar için de öğretmeni bilgilendirme yapılabilir.

Ufak bir öneri daha; çocuğun okula başlamasını mutlaka kutlayın, hem çocuk hem de ebeveynler için duygusal bir başlangıç olması dileğiyle...