Karasulu balıkçılara yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısını, TCSG-301 Komutanlığı Karadeniz Ereğli / Zonguldak Sahil Güvenlik personeli gerçekleştirdi. Karasulu balıkçı teknesi sahiplerinin de sorunlarını dinleyen sahil güvenlik personeli, balıkçıların sorularını yanıtladı ve görev yetkileri ile dikkat edilmesi gereken kanuni hususlar hakkında balıkçılara bilgi verdi. Toplantı sonrasında balıkçılara Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından hazırlanan bilgilendirme kitapçıkları da dağıtıldı.

 

Karasulu balıkçılara avlanma süresi, BAGİS (Balıkçılık İzleme Sistemi), elektronik seyir defteri ve tabletler hakkında geniş bilgi veren sahil güvenlik personelleri, “Sizlere dağıtılacak tabletlerin kullanılmaması durumunda yasal cezalar uygulanacaktır. Elektronik seyir defteri kullanmak zorunlu hale getirilmiştir. Tabletlere girilen bilgiler anlık olarak bir merkezden izlenmektedir” dedi.

 

Mecliste hazırlanan taslak sonrası algarna ve salyangozun avlanmasının serbest olma ihtimalinin söz konusu olduğunu belirten sahil güvenlik personeli balıkçıların soruları üzerine “Misina ağ, iç sularda serbest bırakıldı. Fakat Karadeniz gibi açık denizlerde serbest olma ihtimali yoktur” dedi. Teknede bulundurulan misina ağına el konulduğunu belirten sahil güvenlik yetkilileri, kullanım sırasında yakalanırsa kullanan balıkçıya cezai işlem uygulandığını sözlerine ekledi.

 

 

Orta su balıkçılığı ile ilgili bilgi de veren sahil güvenlik personeli, “Bu konuda tebliğ değişti. Orta su balıkçılığı yapan gemilerde barbun, tekir, kalkan ve mezgit kesinlikle bulundurulamıyor. Eskiden bu oran yüzdelerle ifade edilirken şimdi tamamen yasaklandı. Bu konuda dikkatli olmanızı rica ediyoruz” ifadelerini kullandı. BAGİS’le ilgili detaylı bilgi veren ve balıkçıların sorularını yanıtlayan sahil güvenlik personeli, “BAGİS ile Ankara’dan anlık izlenmektesiniz. Herhangi bir arıza durumunda derhal telefonla bildirilmesi gerekiyor. Aksi taktirde cezai işleme maruz kalınabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Şakir Şen ve ikinci başkan Bünyamin Ceylan’ın da hazır bulunduğu bilgilendirme toplantısında Başkan Şen de bazı konulara değindi. BAGİS’le ilgili sorun yalayan balıkçıların, Karasu’daki bilgisayar hizmeti veren yerlerden bilgi alabileceklerini veya bir bilgisayar teknisyeninden yardım isteyebileceklerini ifade etti. Şen, sistemi kullanmakta zorlanan balıkçıların, telefonla kendisine ulaşabileceklerini de söyledi. Balıkçı barınakları konusunda çok şikayet aldıklarını belirten Şen, “İÇTAŞ, limanda balıkçılar için yer ayrılacağının sözünü vermişti. Balıkçı barınağı raporunun, ÇED sürecinden geçtiği takdirde 2020 yılında biteceği söylendi. Bu süreye kadar limanın bir kısmı, balıkçılar tarafından kullanılması isteniyor” dedi. Balıkçılar, en büyük sorunlarının liman ihtiyacı olduğunu ve Sakarya Nehri’nden zaman zaman giriş-çıkış yapamadıklarını belirtti. Toplantı, soru ve cevap şeklinde bilgilendirme yapılmasıyla sona erdi.