KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu
Esra Angün’ün haberi

 

 

Kurban Bayramı’nı ve bayramın önemini çocuklara nasıl anlatmalıyız?

 

Çocuklar kaç yaşında olursa olsun, soyut düşünme becerileri tam oturmadığı için Kurban Bayramı’nın dini bir bayram olduğunu ilk başta anlayamazlar. Çocukların da hayvan sevgisini göz önüne alırsak, onlara bir hayvanın ne için öldüğünü açıklamak gerekir.

 

Çocuk  gelişimi alanında bir uzman olarak, kurban kesiminin çocuklara ilettirilmesine karşı olan biriyim. Ailelerin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekir. Çocuğa Kurban Bayramı’nın manevi boyutunu anlatmadan önce kesime şahit olmasına izin verilmemesi gerekir.

 

Veliler olarak farkında olunmaz ama çocuk şok yaşayabilir, bir hayvanın ailesi eliyle öldürüldüğünü düşünebilir, bu yüzden ailesine karşı tavır bile alabilir ve kişisel psikolojik bozukluğu da beraberinde getirebilir. Altına kaçırma, uyku bozukluğu ve tırnak yeme alışkanlığı kazanabilir. Ete karşı bile fobi oluşabilir.

 

 

Toplumda yer yer görülen ilk kanın alın kısmına sürülmesi ve bu kanın özellikle çocuklara sürülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Az önce de belirttiğim gibi, bu tasvip etmediğimiz bir alışkanlık. Bunu istemeyen çocuğa “Bir şey olmaz” denilerek baskı yapılması hiç doğru değil. Çocukta şok etkisi oluşturabilecek bir gelenek olarak görüyorum.

 

 

Çocukların bayramda fazla şeker tüketimi için neler diyebilirsiniz?

 

Şeker bir ihtiyaç ama fazlası elbette zararlı. Çocukların harçlık ve şeker toplaması da bayramın bir motifi ve rengi. Kurban Bayramı’nda çocukların aşırı şekilde şeker tüketiminin önüne geçilmeli. Şekerler alınabilir, hemen tüketilmemesi için çocuğa açıklama yapılır ve biriktirilen şekerlerin zamana yayılarak tüketilmesi sağlanabilir.

 

 

Pandemi sürecinde çocukların kapı kapı gezip, harçlık ve şeker toplaması konusunda neler tavsiye edersiniz?

 

Gelenek ve göreneklerimiz kutsaldır. Fakat bu süreçte aileler ve çocuklar buna dikkat etmeli. Pandemi sürecinde bunu kesinlikle tavsiye etmiyorum. Anne ve babaların, çocuklarını aile ve akrabaları dışında kapı kapı gezmemeleri konusunda uyarmalarını ısrarla tavsiye ediyorum.

 

Pandemi dışında daha kötü olaylara da şahit oluyoruz. Çocukların, tanımadıkları kişilerden şeker veya harçlık almamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yabancı bir eve gidip kapı çalmaları tehlikeli durumlara ve istismara yol açabiliyor. Yabancı kişilerden gelebilecek tehlikelere karşı çocuklar uyarılmalı ve sadece tanıdık ile akrabalar ile bayramlaşmaları sağlanabilir.

 

Bu konuları, çocuklarına anlatamayan aileler, kesinlikle uzmanlardan destek almalı. Destek almaktan çekinmesinler. Her ailenin kendine göre bir yöntemi olabilir ama aileler bir süre sonra pes edip susuyor ve çocuklarına anlatamıyor. Ama uzmanlar en doğru şekilde, sabırla çocuklarla iletişim kuracaktır. Okurlar ve izleyiciler bize ulaşabilir.

 

KURBAN BAYRAMI'NDA ÇOCUK PSİKOLOJİSİ VİDEOSU: