Adapazarı Fırıncılar Odasının artan maliyetler sonucunda 300 gram olan ekmeği 260’a düşürmesiyle birlikte gözler Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın yapacağı açıklamaya çevrildi. Karasu’da ekmeğin gramajında şu anda herhangi bir düşüş olmadığını belirten Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İlyas Balcı, “Adapazarı’nda düşürülen 40 gram da yapılan zamlara karşı yeterli değil. Maliyetler ciddi derecede arttı. Ekmeğin gramajının belirlenmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na aktarıldı. Bakanlık onayı olmadan bu belirlenemiyor. Unda yüzde 40-50 civarı zam oldu” şeklinde konuştu.

 

İflas edecekler

 

Bir hafta on gün içerisinde zammın belirleneceğini belirten Başkan İlyas Balcı, “Bize esnaflardan gelen müracaatları Bakanlığa iletiyoruz. Bakanlıktan onay verildiğinde bize iletilen durumları değerlendiriyoruz. Zam da çok çözüm değil. Bu gidişle fırıncı esnaflar iflas edecek. Esnaflar ayakta durmakta zorluk çekiyor. Şu anda 60-65 liraya alınan un 115 lira oldu. Akaryakıta da ciddi oranda zam geldi. Bunun yanı sıra doğalgaz, mayada fiyat artışı oldu. Ekmekteki gramaj düşüklüğü, yılbaşına kadar geçici çözüm. Hiç olmazsa fırıncının yükünü biraz hafifletir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Zamma mecburuz

 

“Hizmetin de bir bedeli var” diyen Başkan İlyas Balcı, “Biz, insanları memnun etmeyi her zaman istiyoruz. Ancak bu sektörün de çalışanı, gideri var. Hizmetin yanı sıra zararın da yaşanmaması lazım. Una ve diğer ürünlere zam geleli iki ay oldu. Bu kadar zaman idare edildi. Ancak bundan sonrası için çok zor. Bakanlıktan 15 gün içinde yapılan müracaattan onay gelmezse o zaman Odalar Birliği ekmekteki fiyatı kendisi belirleyecek. Süre dolduktan sonra biz de Adapazarı’nın belirlediği gramaj düşüklüğüne uyarız. Ancak bizim isteğimiz 50 gram olmasıydı. Çünkü artan maliyet belli. Gramaj düşüklüğü tüketiciden tepki elbette ki alır. Fakat yapılacak bir şey yok. Şu anda kardan ziyade zarar var ve bu yüzden ekmekteki zammı yapmakta mecburuz” dedi.

HABER: Esra Aydın