Karasu Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda Pazartesi günü saat 15:00’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Oktay Aydın’ın sunuculuğunda birinci sınıf velilerine yönelik “Çocuğum okula başlıyor” adlı konferans düzenlendi. Çok sayıda velinin katılım sağladığı programa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Salih Güven, İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan ve Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi Müdürü İsmail Hakkı Güven de hazır bulundu. Öğrencilerin okula uyum sürecini ele alan Dr. Öğr. Üyesi Oktay Aydın, özgüven, kaygı ve bağımlılık, sorumluluk ve kurallar, ders çalışma alışkanlığı ve motivasyon, davranış ve uyum sorunları ile okul-aile ilişkisi konularına değindi.

 

Çabaya odaklanın

 

Velilere hitap ederek sözlerine başlayan Dr. Öğr. Üyesi Aydın, “Çocuğunuzun sizden ayrı bir birey olduğunu unutmayın. Okula gelip gitmesiyle ilgili kararlı olun. Okula bırakma süresinin kısa olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun yapması gerekenleri siz yapmayın. Ödev ve sorumluluklarını küçük parçalara bölün. Çocuğun yaptığı işlerde başarıya değil, çabaya odaklanın. Çocuğun hata yapma özgürlüğünü engellemeyin. Çocukla empatik dinlemeler yapın. Duygusal tepkilerinizde sakin ve kontrollü olun” ifadelerini kullandı. Aydın, problemlerin çözümüne kavuşmada doğru yolu izlemek için muhakkak öğretmen ve rehber uzmanla görüşülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Olabildiğince az belirlenmeli

 

Sorumluluk ve kurallar arasındaki farkı açıklayarak çocukların sosyal çevre ve evdeki ilişkilerinde velilerin hangi durumlarda neler yapması gerektiği yönünde önerilerde bulunan Aydın, “Sorumluluk, bireyin kendisini etkileyen durumlardır. Kurallar ise yapıldığında sonuçları karşısındakini de etkileyen durumlardır. Ev ortamında görev ve sorumluluklar verilmeli, kurallar konulmalı. Bunlar, mümkün olduğunca az olmalı. Sorumluluk ve kurallar çocuklarla konuşarak belirlenmeli. Bunların gerekçeleri de açıklanmalı. Sorumluluklar yerine getirilmediğinde ve kurallara uyulmadığında neler olacağı önceden açık olarak belirtilmeli” diye konuştu. Aydın, yaklaşık bir buçuk saat süren programın sonunda velilerin sorularını yanıtlamak ve görüşmek için [email protected] mail ve @oktayaydinakademi instagram adresinden ulaşılabileceğini de söylemeyi ihmal etmedi.

HABER ve FOTOĞRAFLAR: Esra Aydın

 

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR AŞAĞIDA: