Çarpıcı açıklamalar

Manavpınarı sakinlerinin geçtiğimiz hafta basında yer alan şikayetleri üzerine bir açıklama yapan Manavpınarı güzergahında yolcu taşıyan SS 118 No’lu Şehir İçi Minibüsleri Başkan Yardımcısı Metin Duran çarpıcı açıklamalarda bulundu. Duran, “Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, Kuyumcullu-Küçük Karasu Kooperatifi Başkanı Selami Kır ve Küçük Karasu Muhtarı İbrahim İskender ile birlikte Ulaştırma Daire Başkanı’nın yanına gidildiğinde, taleplerimiz karşısında kendisinden ‘istenileni yaparız’ talimatı alınırken, Karasu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kerim Uyar’ın girişimiyle güzergahımız Plaj Caddesi üzerinden alınarak Vatan Caddesi’ne verildi” dedi.

 

Zorunlu değişiklik

Manavpınarı’ndan Karasu Terminali’ne ilk arabanın sabah 08:00’da kalktığını ve terminalden de Manavpınarı Mahallesi’ne son arabanın 19:00’da kalktığını belirten Metin Duran, Manavpınarı sakinlerinin şikayetleri üzerine bir açıklama yaptı. Yaz saati uygulamasından dolayı mesai saatinin 08:30’a çekilmesinin ardından sabah 07:30 servislerinde bir ya da iki yolcu ile hareket ettiklerini belirten Duran, “Zorunlu olarak ilk aracımızı 08:00’a çektik. Güzergah değişikliği nedeniyle de seferlerimizi 1 saat arayla yapmaktayız” şeklinde konuştu.

 

Saatler değişecek

“Sabah Manavpınarı’ndan çıkan ilk araba, yolcularımızı işlerine yetiştirecek şekilde terminale bırakıyor” diyen Duran, “Fakat Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı’nın 5 Nisan itibariyle aldığı kararla güzergahlarımızın değiştirilmesi nedeniyle vatandaşlar terminalden merkeze ya da Plaj Caddesi’ndeki işyerlerine yürümek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle de gecikiyorlar” ifadelerini kullandı. “Akşam mesai bitiminden 1,5 saat sonra terminalden kalkıyoruz. Mayıs ayı itibariyle de terminalden Manavpınarı’na kalkan son araba, 20:00 ya da 20:30’da kalkacak” dedi.

 

 

Güzergah çok ters

Seferlerin yarım saatte birden saatte bire çekilmesinin nedenini de kendilerine mecburi kılınarak değiştirilen güzergah değişikliğine bağlayan Duran, “Daha önceden Plaj Caddesi’nde gidiyor, Kültür Caddesi’nden meslek lisesi önünden terminale giriyorduk. Vatandaşlar, Profilo’nun köşesinde iniyor ve işyerlerine gidiyor veya marketlerinden çıkıp cadde üzerinden araçlarımıza biniyorlardı” dedi. Şimdi ise, Plaj Caddesi’nin başındaki 149.sokak, yani fındık fabrikası denilen sokaktan giriyor ve Vatan Caddesi’nden gitmek zorundayız. Bu nedenle de vatandaş, marketlerden ve iş yerlerinden çok uzakta inme-binme yapmak zorunda kalıyor. Vatan Caddesi üzerinde de yolcu beklemiyor ve bizler de boş gidip geliyoruz. Güzergahımız düzeltildiği takdirde 20 dakikada bir araç kaldıracağımıza söz veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Yolcuyu mağdur etmiyoruz

Yolcularını hiçbir zaman mağdur etmediklerini söyleyen Duran, “Manavpınarı’nda kahveler önünde biten güzergahımızı uzatarak, yolcumuzu kapı kapı bırakıyor, Kışla Caddesi dediğimiz yere kadar çıkıyoruz. Telefonla aradıkları taktirde de gidip alıyoruz. Bizlerden şikayetçi olmaları şoför esnafını üzmüştür. Şikayetlerini Belediye’ye veya güzergahımızın değişmesinde rol oynayan Şoförler Odası’na yapmaları gerekirdi” şeklinde konuştu.

 

Uyar yanlı davranıyor

Karasu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kerim Uyar’ın da yanlı davranış sergilediğini belirten Metin Duran, “Geçtiğimiz yıl Oda’da yaptığımız toplantıda Sayın Uyar, Kuyumcullu-Küçük Karasu Kooperatifi’ne ‘Ne istediniz de yapmadım’ diye sorarken, şahsıma yönelik de ‘Sen bu işleri çok kurcalıyorsun. Sizin yüzünüzden şehir içi minibüsleri Adapazarı Minibüsçüler Odası’na kayıt olacak’ demişti. Ben de kendisine, ‘Sayın başkan, siz hepimizin başkanı mısınız? Yoksa sadece şehir içi minibüslerinin mi başkanısınız?’ diye sorduğumda bana tepki gösterdi” dedi.

 

Masraflarımız arttı

Araçlarının bir koltuk yüzünden, 17+1 olarak minibüs statüsünden otobüs statüsüne çıktığını dile getiren SS 118 No’lu Şehir İçi Minibüsleri Başkan Yardımcısı Metin Duran, “Bandrollerimiz ikiye katlandı, sigortalar iki buçuğa katlandı. Yönetmelik gereği araçlarımızı yenilemek zorunda kaldık ve 100.000 bin liralar gibi borcun altına girdik. Bunu üzerine güzergahlarımız değişti. Çarşıya en uzak mesafeden gidiyoruz. Bu etik midir? Şimdi soruyorum: ‘Halkın iradesini temsil edin Belediye Başkanın yetkileri mi üstündür? Yoksa Şoförler Odası Başkanın yetkileri mi üstündür? Bizler her ay 3.000 lira ödeme yapıyoruz. Vatandaş, merkezden en az 1-1,5 km uzakta inip yürüyor. Sitemlerini ise bizler işitiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Çifte standart

“Bizimle beraber 11 mahallenin şehir içi minibüsü, saat başı dörder araçlar Vatan Caddesi güzergahını kullanıyor. Fakat, Pazartesi günleri, ilçe merkezinin en yoğun olduğu gün, tüm yolcu minibüsleri Pazar yerine kadar gidiyor ve buna engel çıkartılmıyor” diyen Duran, “Sakin günlerde ise bu güzergahı kullanamıyoruz. Yolcu bizden Plaj Caddesi’nden geçmemizi istiyor. Hakaret ve sitemlerine bizler maruz kalıyoruz. Ama şehir içi minibüsleri güzergahı diye bizleri merkeze uzak caddeden terminale ulaştırıyorlar. Şehir içi minibüslerinin de karayolunda yolcu indirip bindirmesi yasak değil mi? TOKİ ve hastane arabaları balık istifi gibi gidiyor. Kuyumcullu-Küçük Karasu araçları da bu güzergahı kullanıyor halbuki. Ama bakarsanız Aziziye’ye, Kuzuluk’a servis çeken şehir içi minibüsü yok” ifadelerini kullandı.

 

Cevap verilsin!

“Manavpınarı, Karasu’nun resmi mahallesiydi. Karasu Belediyesi’nin verdiği kararla Kültür Caddesi’ni (eski Kültür Park yolu) kullanıp, yolcu indirme-bindirme hakkına sahiptik. Şimdi ise 1 km uzağa atıldık. Üç kooperatifin 11 mahallesine servis çeken araçlar, kimin isteğiyle Plaj Caddesi’nden men edildi?” diyen Duran, “Kim, kimin çıkarlarını savunuyor? Söz konusu vatandaşa hizmet midir, yoksa birilerinin değirmenine su taşımak mıdır? Sayın Uyar, bu güzergahların değişmesini kendi iradesiyle mi sağlamıştır? Meclis salonunda yapılan toplantıya neden bizler alınmadık? Bu sorulara cevap verilebilecek mi?” diyerek sözlerine son verdi.