Yaklaşık 8-9 ay süreyle limanda işçi olarak çalışan ve bağlı olduğumuz taşeron firma işçileri olarak iki ay önce topluca çalışmalarına son verildiğini söyleyen taşeron firmanın formenliğini yürüten Tahsin Soytürk “İşten çıktıktan sonra başka işlerde ekmeğimizi kazanmaya başladık. Geçen ayın 30’unda arandık ve yeniden işe başlanacağı söylendi. Yaklaşık 22 kişilik ekibimizi toparladık ve limanda yeniden işe başlayacağımız vaadi verilmesi nedeniyle mevcut işlerimizden ayrıldık. İzmit, Düzce ve Sakarya genelinden arkadaşlarımızı topladık ve işe girerek yaklaşık sekiz gün süreyle yoğun bir çalışma ortaya koyduk. Sıradaki gemiyi beklerken, bizlerin yerine başka işçilerin işe alındığını gördük” dedi.

 

“Biz işe başladıktan sonra başkalarının işe alındığı bizlere iletilmedi. Hepimiz aile geçindiren insanlarız. Şimdi ne yapacağız? Evimize nasıl ekmek götüreceğiz?” diyerek sitemlerini dile getiren Soytürk ve işçi arkadaşları, “Sebepsiz ve habersiz bir şekilde neden bizi işten çıkarttılar bir açıklama yapan yok. Muhatap bulamıyoruz. Bizimle neden oynuyorlar? Hepimizin çocuğu okuyor, ailemiz bizlerin eline bakıyor. Yazık değil mi bu 21 kişilik ekibe? ‘İş var gelin’ dediklerinde bir günde 21 kişiyi işlerinden çıkartıp, toplayıp buraya getirdik. Şimdi neden kapının önüne konduk?” şeklinde konuştu.

 

Ekipte görev alan Ercan Başkan ise, “İşçiyi işe almak, işten çıkartmak firmanın hakkı. Fakat biz elimizde, yastık altında telefonumuzdan haber bekliyoruz. Gemi gelecek de çalışacağız ve evimize rızkımızı götüreceğiz. Fakat bizi mağdur etmenin bir açıklaması niçin bizlere yapılmıyor? Bu eziyet değil de nedir? İşten çıkartıldığımızdan haberimiz bile yok. Mevcut işlerimizden ayrılıp limana güvenerek çalışmaya gelmişiz. Kime ne zararımız oldu da habersizce kapıya konduk? Bir açıklama yok, yetkililer, müdürler bizim karşımıza çıkmıyor. Adeta kaderimize terk ettiler bu 21 kişiyi. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi. Haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirten işçiler, liman girişinde bir süre oturma eylemi yaptı. Kapıda saatlerce yetkililerle görüşmek için bekleyen işçiler, muhatap bulamadıklarını söyleyerek liman kapısından ayrıldı.

HABER: Esra Aydın

 

HABERE AİT VİDEO ve FOTOĞRAFLAR: