Nevtan Angün’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen Karasu’nun ilk spor canlı yayını olan 91.Dakika, KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu Spor Müdürü Ramazan Marmara ve Karasu Haber Gazetesi Spor Müdürü Ahmet Şen’in soruları eşliğinde Sakarya ASKF Başkanı Yaşar Zımba’yı konuk etti.

 

Sakarya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Yaşar Zımba, yaklaşık 1 saat 20 dakika süren canlı yayında Nevtan Angün, Ramazan Marmara ve Ahmet Şen ile Karasu ve Karasu dışından izleyicilerin de amatör futbola yönelik soruları yanıtladı. Zımba, merak edilen soruları böyle yanıtladı:

 

 

Göreve geldiğiniz günden beri ikinci başkanları Karasulu kişilerden seçmeniz tesadüf mü? Karasulu ikinci başkanlar Sakarya futboluna nasıl katkıda bulundu?

 

- Karasu, benim anne memleketim. Bu nedenle manevi bir ayrıcalığı var. Annem, Adatepe Mahallesi’nden. Çocukluğum bu bölgede geçti. Kocaali’de sporculuk yaptım. Aslında her ilçemiz, benim ilçem gibidir. Ama başkan yardımcılarını özellikle Karasu’dan seçmiş olmamız bilerek yapılmış bir şey değil. Benim için herkes başkan yardımcısı. İlk dönem Cevat Ekşi, ikinci seçimde de Hasan Özkan’ın başkan yardımcısı olması denk gelmiş bir durum diyebilirim.

 

Cevat Ekşi, Sakarya spor camiasına çok şey kattı. Hem ASKF’de hem Sakaryaspor’da hem de Sakarya Büyükşehir’de şu an halen spor alanında hizmet ediyor. Aynı başarıyı dileriz ki Hasan Özkan da gösterecektir.

 

 

İlçelerde saha konusunda ne gibi çalışmalar yaptınız ve yapmaya devam ediyorsunuz?

 

- Sakarya’da köy dediğimiz, yerleşim merkezlerinden uzak mahallelerde maç oynatmayı kaldırdık gibi bir durum söz konusu. İlçe merkezlerine maç vermeyi tercih ediyoruz. Çünkü emniyet güçlerimiz, polis ve jandarmamız, her sahada maç oynanması sırasında güvenlik önlemi almakta zorlanıyor. Ekipleri de yormamak adına köylerde antrenman yapılmasına, ilçe merkezlerinde maç oynanmasına sıcak bakıyoruz.

 

Bu nedenle de Akyazı’dan başladık ve merkezlerde güzel tesisler yaparak, sahaları genişleterek ilçelerde maçların oynanabilir hale gelmesini sağlıyoruz. Geyve ve Karapürçek’te eksikler var. Bu ilçelerde de çalışmalar başladı ve fiziken de tamamlanacak.

 

 

Bölgesel Amatör Lig (BAL) müsabakalarında ambulans bulunduruluyor. Sporcu sağlığını düşünürsek amatör müsabakalarda bulundurmak mümkün değil mi?

 

- Hayattaki en değerli varlığımız, çocuklarımız olduğu gibi futbolcularımız da bizim çocuklarımızdır. Onların sağlığı da bizim için önemli. Göreve geldiğim ilk yıllarda, sahada sakatlanma olduğunda elinde bir su benzeri sıvıyla sahaya koşuyor, o sıvı ne yapıyorsa futbolcu iyileşiyor. Bu durum bizim içimize sinen bir durum değil.

 

İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Spor Bakanlığı’nın ortak bir projesiyle sahalarımız için sağlıkçı yetiştirilmeye başlandı. Her şehirde kurslar açıldı. Her kulübe haber verildi, birer temsilcisinin kurslara yazılması istendi. Üç yıldır da sağlıkçı yetiştiriyoruz. Fakat şunu belirtelim ki, beklediğimiz ilgi kulüplerden gösterilmedi. Sakarya’dan 65 kişi spor sağlıkçısı olarak yetiştirildi. Bu sayı, beklediğimiz düzeyde değil. Biz, kendi imkanlarımızca maçlara sağlık görevlisi gönderiyoruz. Allah korusun, 112 acillik bir durum olursa da en fazla 5-6 dakika içerisinde 112 aracı sahaya geliyor.

 

 

Bu yıl 1.Amatör Küme’den Süper Amatör Küme’ye 10 takım yükseldi. Düşmelerde ve çıkmalarda tartışmalar yaşandı. Önümüzdeki sezon Sakarya Süper Amatör Lig’de üç grup olacak. Geçtiğimiz yıllarda tek gruptu, iki grup olunca kalitenin düşeceği söylenmiştir. Üç grup olunca durum nasıl olacak?

 

- Koronavirüs, 11 Mart’ta ülkemizde görülmeye başlandı. Bunun devamında federasyondan yazı geldi. Yazı geldiğinde, bir maç kalmıştı. Konfederasyona bağlıyız. Bizim Sakarya olarak kalan maçı oynatma şansımız yoktu. 81 şehirde oynatılması lazımdı. Bu nedenle kalan maçı oynatamadan ligi bitirmek zorunda kaldık. Biz Sakarya’mızın takımlarına bunu yaşatmak istemeyiz. Ama Konfederasyon 81 şehre gönderdiği talimatta liglerin bitirilmesini istedi.

 

Süper Lig’de iki grup olunca güzel maçların izlenemediğinin farkındayız. Hatta Sakarya’da Elit Lig düzeyinde bir lig oluşturalım dedik, Ankara’da buna izin verilmedi, “Siz kafanıza göre lig yapamazsınız, 81 şehirde olması lazım” dediler. Süper Lig’in iki grubunu tek grup yapalım dedik, kulüpler karşı çıktı, onu da yapamadık.

 

Şöyle bir proje düşündük: Üç gruptan ilk üçü çıkartıp bir de gruplar arasından en iyi dördüncüyü alıp 10 takımlı bir lig oluşturmak, yani Play-Off’ta 10 takım oynatıp BAL’a bu 10 takım arasından çıkış yaptırmak. Bunu Ankara’ya gönderdik yanıt bekliyoruz.

 

 

Süper Amatör Lig’de Play-Off maçları oynanacak mı? Oynanırsa hangi sahalarda oynanacak ve seyirci alınacak mı?

 

- BAL oynanırsa Play-Off maçları oynanacak. Eğer BAL oynanmazsa muhtemelen bizde de Play-Off oynatılmaz.

 

 

Karasu Şehir Stadı’na ışıklandırma yapılması Sakarya ASKF sorumluluğunda mı, ışıklandırma ne zaman yapılacak?

 

- Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait sahaların yapım ve bakımları o kuruma; belediyelerin yaptığı sahaların bakım ve onarımı da belediyelere ait. Karasu Şehir Stadı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı. Sakarya ASKF ise bunları takip eder ve maçların oynanabilirliği değerlendirmesini yapar. Işıklandırma işi ASKF’nin değerlendirmesi dışında. Fakat beşeri ilişkilerle Gençlik ve Spor İl Müdürü’müzü Karasu’ya getirdik ve projesini hazırladık. Bu yıl Karasu Şehir Stadı’nın ışıklandırması yapılacak. Şimdiden müjdesini verelim.

 

 

Sakarya ASKF, altyapıya nasıl bakıyor? Altyapıya önem veren kulüplere ilgisi nasıl?

 

-  Şahsen spordan gelen biri olarak, altyapıya önem veren ve altyapıdan sporcu yetiştiren kulüplere daha fazla ilgi duyuyorum ve onlara öncelik vermek istiyorum. Ama tabii kulüplerimiz arasında ayrım yapamayız. Hepsinin sorunuyla ilgileniyoruz, fakat imkanlarımızdan fazlasını altyapıya ilgi gösteren kulüplere harcamaya şahsen çalışıyorum. Çünkü onlar sporcuyu ve sporu önemsiyor. Biz de onların bu emeklerini önemsiyoruz. Bütün amatör kulüplerimiz, Sakaryaspor’un birer altyapısıdır diğer taraftan bakarsak. İyi sporcu yetişirse, bu çocuklar ilk Sakaryaspor’da değerlendirilebilecek.

 

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

- BAL’da mücadele eden takımlarımızdan bir ricamız var. Sakarya şehrimizde bir profesyonel takımımız daha olmalı. BAL’da mücadele eden takımlarımızla el ele vererek 3.Lig’e çıkalım. Şehrimizin bir profesyonel takımını daha Türkiye’ye duyuralım. Sakaryaspor’umuzdan sonra ikinci takım ile sporda güzel işler yapalım. Belediyelerimizin de bu konuda desteğine ihtiyacımız var. Çocuklarımıza daha iyi imkanlar sağlamak için bu lazım.

 

Yayını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz: