KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu Gazetesi
Nevtan Angün'ün haberi


 

Pazartesi günü konferans salonunda Karasu Kaymakamlığı öncülüğünde Sakarya Afet Müdahale Planı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda afet öncesi alınması gereken tedbirler ve sonrasında yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi veren Sakarya İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Hüseyin Kaşkaş, dikkat çeken istatistikler sundu. Toplantının ilk konuşmasını Karasu Kaymakamı Aziz Mercan yaptı. Mercan, konuşmasına “2020 yılı başından itibaren yaşadığımız deprem ve çığ felaketlerinde vatandaşlarımız hayatını kaybetti ve yaralandı. En son 1999 depreminde de büyük acılar yaşayan Sakarya ve Karasu, kentlerin coğrafyasının değiştirdiği afetlerden birini yaşamıştı” diyerek başladı.

 

Deprem değil, binalar öldürür

 

Coğrafyamız gereği depremler için teyakkuz halinde yaşamamız gerekiyor. Öncelikle depremin hasarlarının en aza indirilmesi ve deprem öncesi tedbirlere ve çalışmalara ağırlık vermemiz gerekiyor. Japonya’da da büyük depremler oluyor ama can kayıplarının en az seviyede olduğunu görüyoruz. Bu da aklın, afetler karşısında alacağı en güzel örneklerden biridir, ölüm sayısını en aza indirecek bir unsurdur” diyen Mercan, “AFAD ekiplerimizin, deprem sonrası sahada önemli başarılara imza attığını görüyoruz. Afetlere müdahalesinde görevini en iyi şekilde gerçekleştirmekte. Deprem öncesi çalışmalarda olduğu gibi deprem sonrası yapılması gerekenler konusunda da bilinçlendirme yapmak son derece önemli” şeklinde konuştu. Mercan, depremlerin değil, binaların öldürdüğüne ve kentsel dönüşümün bu konuda önemli çözümler sağlayacağını belirterek sözlerini tamamladı.

 

Korkutan istatistik

 

Kaymakam Aziz Mercan’ın ardından Sakarya AFAD Müdürü Hüseyin Kaşkaş bir konuşma gerçekleştirdi. Deprem öncesi alınacak tedbirler ve deprem sonrası yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler veren Kaşkaş, “Toplumda en büyük afet deprem olarak görülür. Fakat maddi hasar ve can kaybı açısından, sık sık yaşanan en büyük afet sellerdir” dedi. Depremler hakkında da bilgi veren Kaşkaş, “Ülkemiz topraklarının yüzde 92’si, nüfusumuzun yüzde 95’i, sanayi kuruluşlarının yüzde 98’i ve barajlarımızın yüzde 93’ü deprem riski altında olması, depremi diğer afetlerden daha önemli kılıyor” ifadelerini kullandı. Toplantıda, ilçe protokolü, kurum ve kuruluş temsilcileri ve muhtarlar hazır bulundu.

 

TOPLANTIYA AİT FOTOĞRAFLAR: