KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu Gazetesi
Esra Angün'ün haberi

 

Cuma günü Karasu Kaymakamı Aziz Mercan başkanlığında toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, toplantı sonrası Karasu basınına bir açıklama yaptı. Belediye Başkanı İshak Sarı, Yazı İşleri Müdürü Turan Yüzücü, İlçe Sağlık Müdürü Yavuz Selim Özdin, Karasu Devlet Hastanesi Başhekimi Celalettin Akyol, Enfeksiyon Uzmanı Gülcan Tuğral, İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yutkun Cabak, İlçe Müftüsü Mustafa Aydın, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Kemal Ataç, Eczacılar Odası Temsilcisi Yakup Altıntaş, SASKİ Müdürü Ömer Babalıoğlu, Esnaf Odası Başkanı İlyas Balcı, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kerim Uyar ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Metin Yıldırım ile yaklaşık bir buçuk saat görüşen Mercan, toplantı sonrası alınan karar ve tedbirleri açıkladı.

 

Virüse karşı önemli öneriler

 

Basın açıklamasına “Türkiye genelinde iki adet kesinleşmiş vaka olurken Karasu’da kesin bir tanı konulmuş Koronavirüs vakası söz konusu değildir. Halkımıza, bir panik havası içerisinde olmamalarını tavsiye ediyoruz. Hastalık, salgın durumda olmasıyla birlikte, basit önlemlerle giderilebilecek bir durumdadır” diyerek başlayan Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, “Halkımızın zorunlu olmadıkça, çok kalabalık ortamlarda bulunmamasına özen göstermelerini istiyoruz. Özellikle 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın, yüksek oranda sosyal ortamlara katmamalarını tavsiye ediyoruz. Katılan kişilerin de tokalaşma ve sarılma gibi yakınlaşmalardan uzak durmalarını öneriyoruz. Eve dönüldüğünde ellerimizin sabunla iyice yıkanması ile bu hastalığın yayılması büyük ölçüde önlenmiş olacaktır. Çünkü virüsün en önemli özelliği, ölebilen bir virüs olmasıdır. El yıkama, kolonya kullanımı, çamaşır suyu ile temizlik ve güneşe çıkma ile bu virüs önemli oranda yok edilebilir” şeklinde bilgilendirmede bulundu.

 

 

Gerçekleştirilen toplantı sonrası alınan karar ve tedbirler ise şöyle:

 

- Kamuya açık alanlarda, park ve bahçelerde, kamu kurum ve kuruluşları ile okullarda Karasu Belediyesi aracılığıyla dezenfektasyon çalışmaları arttırılarak sürdürülecek.

 

- Tüm okullarda, tatil süresi boyunca temizlik ve hijyen koşulları sağlanacak.

 

- Şoförler Odası işbirliğiyle, toplu taşıma araçlarında dezenfektasyon uygulamaları devam edecek.

 

- Kamu kurumlarında ve işyerlerinde dezenfektasyon çalışmaları devam ettirilecek.

 

- Afişler bastırılarak, halkımız Koronavirüs’e karşı bilinçlendirilecek.

 

- Okullarımızın ardından Karasu Halk Eğitimi Merkezi bünyesindeki bütün kurs ve faaliyetler durduruldu.

 

- Okullar arası tüm spor karşılaşmaları ve faaliyetleri iptal edildi.

 

- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Karasu’daki tüm özel eğitim kurumlarında eğitim durduruldu.

 

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Karasu’daki tüm kreş ve gündüz bakım evleri, daha sonra açıklanacak tarihe kadar kapatıldı.

 

- Karasu Müftülüğü’ne bağlı 4-6 yaş arası Kur’an kursları ve anaokullarında eğitim sonlandırıldı.

 

- Uluslararası eğitim amaçlı tüm organizasyon ve izinler iptal edildi.

 

- Cumhurbaşkanlığı kararıyla, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan görevlilerin yurt dışına çıkışları yasaklandı.

 

Önemli uyarı

 

Mercan’ın açıklamasının ardından Karasu Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Hekimi Uz.Dr. Gülcan Tuğral da vatandaşa bazı tavsiyelerde bulundu.  “Koronavirüs dediğimiz virüs, bir metre gibi bir mesafeden konuşarak dahi bulaşabilen fakat kolay yok edilebilir bir virüstür. Virüsle mücadelede su ve sabun yeterlidir. Dezenfektasyon şart değil. Virüs en çok elimizin ağız ve buruna temasıyla vücuda girer. Yurt dışından ve umreden gelenlerin 14 gün ziyaretçi kabul etmemesini ve evlerinde istirahat etmelerini tavsiye ediyoruz. Ev ve ofislerinizi sık sık havalandırın. Çamaşır suyu eşliğinde temizlik etkili olur. Maskeyle gezmek, çözüm değil aksine hastalığı daha da yayabilir. Hasta olmayan kişilerin maske takmasına gerek yoktur” diyen Tuğral, sözlerinin sonunda “Virüsün yayılmaması için ateşi olan ve öksüren kişi, 112 aracılığıyla hastaneye getirilmelidir. Hastalar, kendi imkanlarıyla hastaneye gelmemeli. 112 ekipleri gerekli önlemlerle hastaları almalıdır” şeklinde önemli bir uyarıda bulundu.

 

Belediye olarak hazırız

 

Son olarak söz alan Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı ise, Belediye bünyesinde yapılan çalışmalar ve alınan tedbirleri açıkladı. Sarı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Gerekli idari birimlerle birlikte alınan tedbir ve kararları, Karasu Belediyesi olarak hassasiyetle uygulamaya devam edeceğiz. Bugüne kadar belediye olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalar oldu. Başta kaymakamlık, müftülük, adliye, belediye binaları, okullar ve merkez cami ile lavabolarının yanı sıra toplu taşıma araçlarında ilaçlama ve temizlik çalışmaları yaptık. Bu çalışmalar artarak devam edecek. Dezenfekte ekibimizin personelini arttırdık ve araçlarımızı hazırlattık. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ümüz aracılığıyla Karasu’daki meslek lisemiz tarafından üretilen temizlik malzemesiyle de çalışmalarımızı destekleyeceğiz. Kamuya açık alanlarda çalışmalarımızı sıklıkla sürdüreceğiz. Vatandaşımız, alınan tüm tedbirler konusunda müsterih olsun