KarasuHaberleri.com - Esra Angün'ün haberi
 

Cuma namazına yönelik sıkça sorulan sorular, Cuma namazı öncesi ve sonrasında yapılan yanlışlar ilgili açıklama yapan Karasu İlçe Müftüsü Mustafa Aydın, Peygamber Efendimizin hadislerinden de örnekler vererek İslam’da Cuma namazının hükmüne değindi. “Kur’an-ı Kerim’de Cum’a Suresi’nde, ‘Ey İman edenler! Cuma günü namaz için çağırıldığınız zaman Allah’ı zikre koşun’ diye mealini verdiğimiz ayeti kerime ile farz kılınmıştır” şeklinde sözlerine başlayan Müftü Aydın, Cuma namazının Müslüman erkeklere farz kılındığını vurguladı. Cuma namazının rekatlarına da değinen Aydın, “Toplumumuzda Cuma namazı 16 rekat olarak bilinir. Ancak normalde dört rekat sünnet, iki rekat Farz, dört rekat da son sünnet. Zuhr-i ahir da dediğimiz vaktin sünneti olan dört ve iki rekat sonda kılınan namazlar ise Hanefi mezhebinde, eğer o günün Cuma namazı sahih olmazsa o günün öğlen namazı yerine geçer diye daha sonraki alimlerimizin söyleyip ihdas ettikleri bir namaz. Dolayısıyla bunu kılmayan kişiye herhangi bir hüküm gerekmez” dedi.

 

Ruhuna ve özüne yakışmıyor

 

Cuma namazlarında cemaatin bir kısmının yalnızca farzı kılıp hemen camiden ayrıldığının da altını çizen Müftü Mustafa Aydın, “Toplumumuzda sıkça rastlanılan bir durum. Halbuki farzdan sonra da dört rekat sünneti kılmak daha uygun. Peygamber Efendimiz, bunları kılmıştır. Bazı kişiler işleri dolayısıyla terk edip gidiyor. Fakat bunu alışkanlık haline getirmemek lazım. Mümkün mertebede sünnetleri de kılmak ve farzdan önce okunan hutbeyi de dinlemek gerekir. Nasıl ki Cuma namazını kılmak farz ise hutbeyi de dinlemek farzdır” şeklinde konuştu.  Cuma namazından önce yapılan vaazların ve hutbenin dinlenmesi gerektiğine de değinen Müftü Aydın, “Biz vaazlarımızda zaman zaman değiniyoruz ama insanlar sanki beş dakikalık hutbeyi dinlerken sıkılıyor. Bir bakıyorsun ellerinde cep telefonları ya da başka şeylerle ilgileniyorlar. Bu da Cuma’nın ruhuna, özüne yakışmayan bir davranış. Hatta yanındakine, ‘Sus’ demek dahi uygun değil” ifadelerine yer verdi.

 

Terk edenler münafıklardan yazılır

 

Mecburi kalınmadıkça Cuma namazının üç defa üst üste terk edilmesinin doğru bir davranış olmadığına da vurgu yapan Mustafa Aydın, “Ebu Hureyre ve İbni Ömer’den rivayet edildiğine göre, ‘Peygamber Efendimiz minbere çıkarak, ‘Bazı kimseler Cum’a namazlarını terk etmekten ya vazgeçerler veya Allah Teala onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar’ şeklinde belirtmiştir’ diye Müslim’in Kitab’ül Cuma bölümünde yer alıyor. Yine buna benzer, ‘Mazeretsiz üç Cuma’yı terk eden münafıklardan yazılır’ diye Taberani ve Dare Kutni’de yer alıyor. Cuma’yı terk eden için dinden çıkıyor diyemeyiz ancak Peygamberimizin, ‘Kalbi mühürlenir, münafıklardan yazılır,’ demesi, bu işin ne kadar ciddi ve önemli olduğunu ifade ediyor. Çünkü Cuma, Müslümanların haftalık bayramı, toplanma ve dertlerini paylaşma günü. Dolayısıyla Cuma’yı mazeretsiz terk etmemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Yer tahsis edilecek

 

Cuma namazının kadınlara farz olup olmadığına ilişkin de açıklamada bulunan Müftü Mustafa Aydın, “Cuma namazı; akıllı, ergenlik çağına ermiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan erkeklere farz. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olan cezaevindeki mahkumlar vesaire gibi, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar hasta olan, mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değil. Ancak kılmaları halinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmalarına da gerek kalmaz. Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması onlar hakkında bir mahrumiyet değil, bir muafiyet. Ancak diledikleri takdirde camiye gidip cemaatle Cuma namazı kılmalarında da dinen bir engel yok” diye belirtti. Aydın, Cuma namazı öncesi dinlenen vaaz ve hutbelerdeki konuların yayılması noktasında kadınların erkeklerden daha iyi taşıyıcı olduğunu da sözlerine ekledi. İlçede belirli camilere kadınlara Cuma namazı kılınması için mekan tahsisi yaptıklarını vurgulayan Aydın, talep olması halinde istedikleri camilerde de uygun mekanları ayarlayacaklarını da söyledi.