Amerikan Beyaz Kelebeği tehlikesinin mekanik mücadele ve ilaçlama yapılmadığı takdirde bu yıl da devam edeceğini Ziraat Odası Karasu İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Selami Arık, “Bahçelerde yaptığımız kontrollere göre, özellikle yanlış budama ve dal kesiminden, köklerin yaşlı olmasından kaynaklı da olabilir. Amerikan Beyaz Kelebeği pupaları, buralarda kışın beklediler. Birkaç bahçeden aldığımız örneklerden uygun sıcak ortamını oluşturduğumuzda içerisinden kelebekler çıktı. Bir böcek bin tane yumurta bırakıyor. Tespit ettiği bir noktayı ilaçladığı takdirde bin tırtılı imha edilmiş oluyor” dedi. Arık, ilaçlamanın öncesinden mekanik mücadelenin büyük önem taşıdığını belirterek tırtılların ağ yaptığı yaprakların budanması gerektiğini söyledi.

 

Gölge olacak

 

Bu dönemde bahçenin bakım ve verimliliği için yapılması gerekenleri de aktaran Başkan Arık, “Yazlık gübrelerden azotlu gübrelerin ikinci uygulamasındayız. Bunlar yapılabilir. Zararlılarla mücadele için ilaçlama yapılmalı. İlaçlarla birlikte bitki besleme ürünleri kullanılabilir. Külleme hastalığı şu an tam olarak görülmedi. Yine de buna karşı önlem olarak ilaçlama yapanlar var. Bunun haricinde yabancı otların temizliği, hasat kolaylığı ve bahçenin bakımı için son derece önemli” şeklinde konuştu. Filiz alımının hasat öncesi yapımının yanlış olduğunu söyleyen Arık, “Kasım’dan sonra Mayıs ayına kadar istenildiği dönemde yapılabilir. Çünkü sıcak havalarda filizler su ihtiyacı olan ocaklara gölge yapıyor” dedi.

 

Gübreye ortak

 

Kasım sonu gibi gübreleme işlemi başladığı için Kasım’da alınmasının en doğru zaman olduğunu ifade eden Selami Arık, “Ancak şu denilebilir, ‘Kasım’da aldığım filiz tekrardan çıkabiliyor’ Biraz daha bekleyip Nisan’da alınabilir. Ancak bu durumda filiz, gübreye de ortak olacak. Neticede canlı” şeklinde konuştu. Arık, hasat sonrası biriken yaprakların külleme hastalığını ortaya çıkaran fungusun yaprak altında konukçuluk yapmasından dolayı bahçeden imha gerektiğini de belirtti. Başkan Arık, Patos arkasında biriken fındık çotanaklarının bir yıl bekletilmesinin ardından gübre yapımında kullanılabileceğini de ifade etti. Arık, konuşmalarının sonunda, Haziran’ın ilk haftası çıkan tahmini rekoltenin netlik kazanacağını sözlerine ekledi.

HABER: Esra Aydın