Türkiye genelinde 2 Ekim Çarşamba günü uygulamaya konulan ve eş zamanlı olarak tüm il ve ilçelerde gerçekleştirilen etkinlik dikkat çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından “Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlik, Çarşamba günü saat 13:00 - 15:00 saatleri arasında Karasu’da da uygulandı. Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Fatih Ersoy, Karasu Müftüsü Mustafa Aydın, İlçe Spor Müdürü Kemal Ataç, İlçe Sağlık Müdürü Yavuz Selim Özdin, bazı okul müdürleri ve idareciler eşliğinde “Yaya Geçidi Nöbeti" tuttu. Karasu Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi yer alan yay geçidinde araçları durdurarak bilgilendirici el ilanı dağıtan ve yaya geçitlerinde geçiş önceliğinin yayaya ait olduğu konusunda sürücülere bilgi veren Mercan ve Ersoy, öğrencilerin yaya geçidinden güvenli geçişini sağladı.

 

 

Öncelik yayanın

 

Lisenin yanı sıra Aziziye ve Sezi Eratik İlkokulu öğrencileri de uygulamaya katılarak ellerindeki dur ve geç yazılı işaretlerle araçları yönlendirdi, arkadaşlarının güvenliğini sağladı. Eş zamanlı olarak ilçe merkezindeki belirli yaya geçidi noktalarında da emniyet personel tarafından gerçekleştirilen uygulama hakkında bilgi veren Kaymakam Aziz Mercan, etkinliğin “Nitelikli Trafik Yılı Uygulaması” sebebiyle düzenlendiğini belirtti. 2018 yılı içerisinde trafik kanununda yapılan değişiklikle, yaya ve okul geçidinde sürücülerin yavaşlaması, yaya geçidinde önceliği yayalara vermeleri konusunda bir kanun yapıldığını ifade eden Mercan, “Bu uygulama Avrupa ülkelerinde uzun yıllar önce uygulanmaya başladı. 2019 yılında da ülkemizde ‘Yaya Öncelikle Trafik Yılı’ ilan edildi” dedi.

 

Yaya geçidi nöbetindeyiz

 

Türkiye’de eş zamanlı olarak tüm illerde uygulanan etkinlik ile “Yaya Geçidi Nöbeti” tuttuklarını söyleyen Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, “Amacımız, farkındalığı topluma duyurmak ve kamuoyuna bu anlamda bir kez daha uyarıları iletmektir. Yaya geçidinde yaya önceliğine uymayan sürücülere ise 604 liralık para cezası söz konusudur. Bu kurala para cezası ile uyulmasını sağlamak yerine, yayalara öncelik vermenin sürücüler için önemli bir mesele olmasını anlatarak uygulanmasını sağlamak istedik” şeklinde konuştu. “Özellikle şehir içinde yaşanan kazalarda meydana gelen yaya ölümlerinin en aza indirilmesini, mümkünse de ortadan kaldırılmasını sağlamak adına bu uygulamada görev aldık ve çok mutluyuz” diyen Mercan sözlerine son verdi.

HABER: Nevtan Angün  /  FOTOĞRAFLAR: Esra Angün