Çocuklarınızla bu süreç içerisinde bol bol sohbet etmek hem sizin için hem de çocuklar için güzel olacaktır. Çocuklardan sürekli ders çalışmasını isteyerek baskı yapmak kesinlikle çocuğu bunaltacak ve gergin süreci daha kaygılı hale getirecektir, sizlerin köstek değil destek olma zamanı. Gün içersinde kesinlikle program yapmanızı tavsiye ederim. Sizlerle bazı sohbet soruları paylaşacağım…

 

1) Sabah uyandığında ilk yapmak istediğin şey ne?

 Cevap doğrultusunda mutlaka çocuğun isteğini değerlendirecek sabahlarınız olsun. İsteğinin gerçekleşebildiğini gören çocuk hem mutlu olacak hem de düşüncelerini dile getirmede daha üretken olacaktır.

 

2) Kendine istediğin herhangi bir şeyi alabilecek olsaydın bu ne olurdu?

Vereceği cevabın öncelikle fayda sağlayıp sağlamadığına dikkat edin. Bu cevap doğrultusunda evde size yardım edebileceği bir konu belirleyebilir ve sonucunda motivasyon olarak isteğini yerine getirmesine olanak sağlayabilirsiniz.

 

3) Gündüzü mü daha çok seversin geceyi mi? Neden?

Verilen yanıta göre gün içersinde hazırlanan günlük program düzenleyebilirsiniz, böylece çok sevdiği seçenek için daha fazla aktivite hazırlayabilirsiniz.

 

4) Hangi tür kitaplardan hoşlanırsın?

Çocuklar genelde masal içerikli kitapları tercih ederler hele ki hayvanların konuşturulması daha da ilgi çekici gelir.  Hoşlandığı kitaplardan temin ederek kitap okumalarını daha zevkli hale getirebilirsiniz.

 

5) Kötü bir gün geçirdiğinde ne yapmak sana iyi gelir?

Her zaman çocukların isteklerini yerine getirmek mümkün olmuyor, bu durumda çocuklar üzülebiliyor ve hatta o güne küsebiliyorlar, işte tam da böyle günlerde bu sorunun cevabına göre davranarak o günü kurtarabilirsiniz.

 

6) Bir günü farklı bir kişi gibi geçirmek isteseydin kimin gibi olmak isterdin?

Bu soru oldukça önemli çünkü seçeceği kişinin karakteri ve duruşu size çocuğun içsel yaşantısıyla ilgili birçok ipucu verecek, sizde doğrularını ve yanlışlarını görme fırsatı bularak, düşüncelerinizi çocuğa iletebilirsiniz.

 

7) Keşke sahip olmasaydım dediğin bir özelliğin var mı?

Bu sorunun cevabı çocuklar için biraz düşündürücü olacaktır fakat bu noktada asıl çözüm sizlere düşmektedir. Çünkü sahip olmak istemediği özelliğinin onu üzen bir boyuta gelmemesi için aileden bilgilendirici konuşma çocuğu olası duruma karşı hazırlayacaktır.

 

8) Tatlı mı, tuzlu mu, acı mı, ekşi mi? Hangisini daha çok seviyorsun?

Uzaktan eğitim döneminde çocukları derse odaklamak için sevdiği tatlar üzerinden onların gönüllerini fed etmek ve küçük ödüller hazırlamak çocukları derslere odaklama konusunda iyi fikir olacaktır.

 

9) Sence seni seviyor muyuz?

Bence cevap ne olursa olsun yapılması gereken ilk hareket kolların kocaman açılarak çocuğa sarılma hareketidir, çünkü olumlu ve olumsuz cevaba karşı en güzel karşılık bu olacaktır.

 

10) En çok yapmak istediğin meslek nedir?

Aileler çocuklarının her zaman güzel yerlere gelmesini ister fakat çocukların aynı düşüncede olmaması durumda çocuklara yön göstermek gerekir. Aile mutlaka çocuğun istediği mesleği de kendi düşüncesinde ki mesleği de artı ve eksileriyle açıkça dile getirmelidir. Ve çocuğa istediği meslek için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini iyice anlatmalıdır.

 

Unutmayalım ki eğitimin uzaktan devam edeceği bu dönemde, eğitim aileler olacaktır. Ve sizler çocuklarınız için en iyi ve en doğru olanı isterken onların sadece ders başında olmasını beklememelisiniz. Hiç olmadığı kadar çok ihtiyaçları var sizlere, yineliyorum çocuklar için şu dönemde eğitim siz olacaksınız…