Her şeyin bir bedeli vardır. Hazır yemeği bile çiğnemek gerek, yutmak gerek… Emek etmek gerek.

İnsan için hiçbir şey kendiliğinden olmaz, her şey insanın kendi çabasını gerektirir. Mutlu olmak bedel ister. Mutluluğun bedeli mutlu olmak için vazgeçtiklerindir…

Mutluluğun bedeli çok çalışmaktır. Sevgi bedel ister, sevgi emek ister… Sevgi lafla olmaz, uğraş ister. Tembel insan her şeyi ister ama bedel ödemek istemez.

Bu yaşama aykırıdır… Bu doğaya aykırıdır…

Ağaç gölgesi isterseniz, bir ağacı önce ekmeniz gerekir. Onu sevgiyle, özenle, bakımla yıllarca büyütmeniz… Meyve yemek için de önce meyve ağacını ekip, bakıp, büyütüp sonra da onu usulüne uygun toplayıp yiyebilirsiniz.

Her şeyin bir yolu, usulü, zamanı ve emeği vardır.

Ata binmeniz için ata bakmanız gerek. Arabaya binmeniz için arabayı bakıma sokmanız gerek. Güzel bir bahçede oturmak için bahçeyi yapıp düzenlemeniz gerek.

Güzel bir elbise için temiz tutup, yıkayıp ütülemeniz gerek.

Güzel bir evde oturmak için boyamanız ve temizlemeniz gerek.

Sağlıklı olabilmeniz için temiz ve bakımlı olmanız gerek.

Tüm bunlar için emek gerek, zaman gerek, çaba gerek, var olanı korumak ve geliştirmek gerek. İyi bir mevkie gelebilmeniz için gece gündüz çalışmanız lazım.

Bilgili olmanız için gözleriniz bozuluncaya kadar okumanız lazım. Bu dünyada hiçbir şey bedava değil, kolay değil, her şeyin bir bedeli vardır.

Çok sevilebilmeniz için bile çok sevmeniz lazım. Mutlu edebilmeniz için önce mutlu olmanız lazım.

Güvenilir olmanız için güven vermeniz lazım. Hazır gelen şeylerin değeri bilinmez, hazır şeyler çabuk tükenir.

Zor kazanılan şeyler kıymetlidir, özeldir. Ortaya çıkan ve yararlı olan her şeyin üzerinde göz nuru, alın teri vardır.

Varlığın kıymetini bilmemiz gerek. İyi bir evlat sahibi olabilmemizin yolu uzun ve meşakkatli bir yolculuktan, ilmek ilmek emekten geçer.

Her şey bedellidir, bedelli olan değerlidir. Yaşam kolay değildir. Önemli olan zevkle ve mutlulukla yolumuza devam etmemizdir.

Bizi biz yapan değerler verdiğimiz emekten geçer. Hayallerimizin ve umutlarımızın yabancısı olmamamızdan geçer.

Güzel insanlar biriktirin hayatınızda! Bencil olmayan, kırmayan, özür dilemesini bilen... Hoşgörülü insanlar alın hayatınıza Sizi olduğunuz gibi kabul eden… İyi dostlar biriktirin Aramızda kalsın demeye gerek olmasın Ömre ömür katan insanları tutun yanınızda Çünkü hayat vakit kaybedilmeyecek kadar kısa…