Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, Hürriyet köyüne yapılması planlanan taş ocağı projesine ilişkin yıllar önce “ÇED gerekli değildir” kararı vermişti. Taş ocağına karşı Sakarya İdare Mahkemesi’nde iki kez kazandıkları davanın itiraz süresini kaçırdıkları gerekçesiyle Danıştay tarafından bozulmasının ardından mahalle halkı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

 

Karasu Hürriyet Mahallesi’nde kurulması planlanan taşocağının ruhsatı sonunda iptal edildi. Yedi yıldır taşocağının mahalleye kurulmaması için mücadele veren mahalle sakinleri haklı mücadelelerini kazandılar.

 

Ruhsatı iptal edilen alanın mesire alanı olarak düzenlenmesine karar verildi. Geçiminin neredeyse tamamını tarımdan kazanan Hürriyet'e böyle bir taş ocağının yapılması felaket olacaktı. Bir kez daha görüyoruz ki halk dirençli şekilde durup kamuoyu oluşturup basını arkasına aldığında yapamayacağı bir şey yok.

 

Hürriyet Mahallesinde yaşayan hemşehrilerimize, mahalle muhtarına ve Sakarya Kent Çalışma Derneğine işin hukuki kısmıyla ilgilendikleri birlikte omuz omuza bu karara karşı direndikleri için şahsım adına teşekkür ederim. Ayrıca konuyu Ankara'da gündeme getiren, meclise taşıyan ve mahkeme sürecini takip eden CHP Sakarya Milletvekili Sayın Engin Özkoç'a ve İyi Parti Milletvekili Sayın Ümit Dikbayır'a da teşekkür ederim.

 

İlk olarak Darıçayırı'nda benzer bir mücadele olmuştu gene halkın iradesiyle kazanılmıştı, bu hafta Hürriyet Mahallesi kazandı. Ama maalesef doymak bilmeyen bir güruh bu seferde Adatepe'de yeni maden alanı belirlemişler. Yeni hedef Adatepe. Umarım dayanışma içerisinde bu mahallemizde direnir, hukuki olarak olayın peşine düşer ve yaşam alanlarını kurtarırlar. Bizde Karasu olarak bu mahallemize sahip çıkar onlara destek oluruz.