Judas, orta doğudaki ismi ile Yahuda, Hz. İsa’nın 12 havarilerinden birisidir. Hz. İsa, son akşam yemeğinde havarilerine içlerinden birinin kendisine ihanet edeceğini söyler. Bu kişi Judas Iscariot yani İşkodralı Yahuda’dır. Judas aynı zamanda Latince kökenli ve hain, ispiyoncu, katil anlamında olan İskaryot (Iscariot) olarak anılır. 30 gümüş karşılığında Hz. İsa’yı Romalı askerlere yakalatmak ister. Ancak Romalı askerler Hz. İsa’yı tanımamaktadır. Judas yani Yahuda, Romalı askerlere Hz. İsa’yı tanımaları için Hz. İsa’yı öpeceğini söyler. Romalı askerler Hz. İsa ve havarilerini kıstırır ve Judas, Hz. İsa’nın yanına giderek onu öper ve Romalı askerler Hz. İsa’yı yakalarlar. Daha sonra Judas yaptıklarından pişmanlık duyup intihar etmiştir. Ayrıca Mattiya, 13. Havari olarak Yahuda’nın yerine seçilmiştir.

Mısır’da bir çöl mağarasında 1700 yıllık Yahuda İncili adı verilen bir İncil bulunuyor. İncil’e göre Hz. İsa, Yahuda’ya “Bedenimin bu dünyadan kurtarılması gerekir ve beni kurban vereceksin.” der. Yani bu İncil’e göre Judas sadık havari olarak tanımlanıyor. Ancak bu bilgi bazıları tarafından yalanlanmıştır.

Judas’ın öpücüğü günümüzde ihanetin öpücüğü olarak tanımlanır. Yani birileri size sevgisini gösterir ancak aslında size zarar vermek ister. İspanya’da bir boğa yetiştiricisi, bebeklikten beri büyüttüğü boğayı para için boğa güreşlerine satar. Bir gün arenada kanlar içinde olan boğa seyirciler arasında onu büyüten sahibini tanır ve yardım için sahibinin yanına gider. Sahibi ise ona yardım etmek yerine sadece ona bir öpücük verir. Bu öpücük İspanyol medyasında Judas’ın öpücüğü olarak anılmıştır. Çok siyasete girmek istemiyorum ancak örneğin size sevgisini gösteren bazı siyasetçiler sizden oy alır ancak size zarar verirler. Bu yüzden eleştiri özelliği edinin veya bu özelliğinizi geliştirin. Size zarar vermek isteyenlere karşı dikkatli olun ve sevgilerine asla kanmayın. Esen kalın.