Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik santrallerine gönderilen doğalgaz oranındaki azalmanın, şehirlerde elektrik kesintilerine neden olduğunu savunuyor. Enerji Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'nin toplam elektrik üretimin yüzde 33'ü doğalgazdan karşılanıyor.

Yaşanan elektrik sıkıntısının gerekçelerini üç ana başlıkta topluyor:

Sert geçen kış: Bu yıl kış şartları hem hava sıcaklığı hem de atmosferik olaylar bakımından daha sert geçiyor. Elektriği taşıyan bir takım ana arterlerde hat kopmaları ve direk yıkılmaları gibi hasarlar meydana geldi. Bu devasa direklerin tamir edilip, hattın yeniden devreye sokulması zaman alıyor.

Zayıf depolama altyapısı: Ayrıca büyük ölçekçi tüketiciler dışında herkes, TEİAŞ tarafından dağıtım şirketlerine ulaştırılan elektriği tüketir. Türkiye'de elektrik depolama sistemleri çok zayıf olduğu için, elektriğin tüketileceği zaman üretilmesi gerekiyor.

Dengesiz dağıtım şebekesi: Dağıtım şirketleri TEİAŞ'tan yeterince elektrik alamadığı için, kısa sürelerle ve farklı bölgelere mecburiyetten kısıntı uyguluyor. Bunun nedeni ise şebekenin dengeli bir coğrafi dağılıma sahip olmayışı. Türkiye'nin doğusunda tüketilemeyecek kadar elektrik üretilirken, batıda ihtiyacı karşılayabilecek kadar üretim yok.

Karasu elektriği SEPAŞ Enerji adlı özel şirketten alıyor. Bu firmaya bazı sorular sormak isterim:

1-) İlçemizde yaz-kış bu kadar fazla elektrik kesintisi olmasının nedeni nedir?

2-) Altyapı ve malzeme eksiğiniz mi var? Varsa neden eksiklerinizi tamamlamıyorsunuz?

3-) Kamu kurumlarıyla diyaloğunuz var mı? Planlı çalışmalarınızdan bu kurumları haberdar ediyor musunuz?

4-) Plansız gelişen arızalarda halkı bilgilendirmek için sosyal medya hesaplarınızı neden kullanmıyorsunuz?

5-) Vatandaş elektriğin tahmini ne zaman geleceğini müşteri hizmetleriniz olan 186'yı arayarak dahi neden öğrenemiyor?

6-) Turistik bir ilçede yazın ortasında bir hafta içinde 6-7 kere elektriğin kesilmesini nasıl açıklıyorsunuz?

7-) 2022 yılının bilgi teknolojisiyle bu kesintilere nasıl çözüm bulamıyorsunuz?

Bir anlatın da dinleyelim. Kaçak elektrik tüketimi mi arttı? Yoğunluğu mu kaldıramıyor sistemleriniz? Mantıklı bir basın açıklaması yapın kamuoyunu aydınlatın. Bu iş gerçekten böyle olmaz. Hem bir vatandaş hem esnaf olarak bıktım bu durumdan.