Karasu, ciddi miktarda genç nüfus barındırıyor. Gençlerle bir araya geldiğimizde Karasu’da sosyal hayatın bulunmadığı konuşuluyor. Şöyle bir düşündüğümüzde gerçekten de Karasu’da hiçbir sosyal faaliyet yok. Gençlik Spor Bakanlığı, il ve ilçe merkezlerinde kurduğu Gençlik Merkezleri üzerinden güzel faaliyetler gerçekleştiriyor. Bu konuda komşu ilçemiz Kocaali bile çalışma yapmış. Kocaali Belediyesi, kendi bünyesindeki gençlik merkezini bakanlığa devretti. Kocaali Gençlik Merkezi, gençler için faaliyetlerine devam ediyor.

Karasu İlçe Gençlik ve Spor Müdürümüzün bu konuda çalışmaların olduğunu biliyoruz. Ancak her şeyin birlik, beraberlik ve siyasi destekten geçtiğini de çok iyi biliyoruz.

Karasu’da, sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkeyi emanet ettiği gençler için değil, aynı zamanda yetişkinler için de sosyal ve kültürel bir çalışma yok. İlçe halkı; biraz sosyalleşmek ve çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunmak için çantasını alıyor ve ilçe dışına çıkmak zorunda kalıyor. Peki, bu olumsuz koşullar ne zaman son bulacak?

Diğer ilçelerde Belediye, Kaymakamlık ve STK’lar gençler başta olmak üzere halka yönelik yönelik projeler geliştiriyor, çeşitli atölyeler, sportif, kültürel, sosyal etkinlikler, düzenliyorlar. Sakarya’nın en büyük ilçelerinden Karasu’da ise bu konuda en ufak ilerleme yok!

Kısa zaman önce Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Sosyal Gelişim Merkezi (SGM) açıldı. Değerli Karasulular, bu mekânın ilçedeki sosyal ve kültürel açlığı bitireceği noktasında büyük bir heyecana kapıldılar. Ancak gelinen süreç tam bir hayal kırıklığı, SGM’de; ilk ve ortaokul öğrencileri ile 18 yaş üstüne yönelik çeşitli kurslardan başka sosyal ve kültürel hayatını canlandıracak faaliyetler maalesef bulunmuyor.

SGM’den çok umutluyduk, şahsi olarak ben çok umutluydum. Şehrimize kültür-sanat etkinlikleri getirecek sanıyordum ama bir genç olarak üzülerek söylüyorum ki hiç birini göremedik. Hatta SGM’nin Halk Eğitim Merkezleri’nin yaptığı işin birkaç tık ötesini yapabildiğini görüyorum. Üstelik bu atölyeler artık Milli Eğitim tarafından okullarda dahi veriliyor.

BİR MAGNETİMİZ BİLE YOK!

Karasu’ya gelen misafirlerimizi ağırlamaktan her zaman memnun olduk. Ancak misafirlerimize Karasu’ya özgü bir eşya bile hediye edemiyoruz. Küçük bir magnet, minik bir süs eşyası bile… Kendini, “Karadeniz’in Bodrumu” olarak ifade eden bir ilçeye bu hiç yakışıyor mu?

İlçemizin tarihi kültürel ve doğal güzelliklerini anlatan kitap, broşür, dergi, kısa film ve belgesel tarzı hiçbir şeyimiz yok. Üstelik, bu konularda çalışmalar yapan araştırmalar yürüten kişiler de artık mevcut. Karasu’da hemen hemen her konuda kendini yetiştirmiş, yabancı dil bilen, uzman, araştırmacı yüksek üniversite mezunu gençler bulunuyor. Bu gençleri değerlendiremeyen idarecilere sesleniyorum: Sosyal ve kültürel projeler geliştirin ki hiç değil se bu değerli insanlar ilçemizde kalsın. Kim bilir, belki yakın gelecekte lazım olur…

Farkında değiliz ama Karasu’muzda iş imkânları çok kısıtlı. İdarecilere düzen en büyük vazifelerden biri de iş imkanlarını geliştirmektir. Üzülerek söylüyorum ki; Karasu, gençlerin terk ettiği, emeklilerin yaşadığı durağan, üretemeyen bir şehir haline geliyor…

Doğal güzellikleri saymakla bitmez, bereketli, nimeti bol bir yörede yaşıyoruz. Asfalta, yollara, kaldırımlara, parklara, bahçelere elbette ihtiyacımız var. Ama gençler olarak sosyalleşmeye daha da çok ihtiyacımız var…