TÜİK verilerine göre Karasu'nun nüfusu 2019 yılında 64.124 iken, 2020 yılında binde 31,3 artış hızı göstererek 66.852'ye yükseldi. Mahalleler içerisinde bir yılda nüfusu değişmeyen tek mahalle Resuller oldu.

Karasu ilçesi köylerin de mahalle sayılmasıyla birlikte toplam 40 adet mahallesi olmuş oldu. Bunların 6 tanesi merkez mahalle İncilli, Yalı, Kabakoz, Aziziye, Kuzuluk ve Yeni Mahalle. Bu merkez mahallelerin toplam insan sayısı 44.164 kişi yapıyor. Kalan 34 mahallenin(eskiden köy statüsünde olanlar) toplamı ise 22.688 kişi.

Büyükşehir kanunu ile köy statüsünü kaybeden bu yerlerde hızla üretim ve insan sayısı düşmeye başlamıştı. Bu son nüfus verileri ile de düşmeye devam ettiği görülüyor. 22 tane köyden mahalleye dönen yerlerimizin nüfusu azalırken 6 tane merkez mahallenin tamamının nüfusu artmış. Karasu'nun toplam nüfusu da arttığına göre köyden merkeze göç gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Tabiki Karasu'daki artan nüfusundaki 2.728 kişinin tamamının bu olduğunu söylemiyorum fakat bunun da oldukça büyük bir kısmının olduğu bir gerçek.

Hem yüzölçümü hem de nüfus olarak en büyük mahallemiz Yalı Mahallesi. 14.875 kişi burada yaşıyor. 2019 yılına göre yüzde 5,65 nüfus artış oranı ile 795 kişilik bir artış burada gerçekleşmiş.

En büyük nüfus artış oranı da yüzde 10,69 ile Yeni Mahallede gerçekleşmiş.

En küçük mahallemiz ise 119 kişiyle Camitepe. En çok nüfus kaybını ise yüzde -16,83 ile Yenidoğan Mahallesi yaşamış. Nüfusu 315 kişiden 262 kişiye düşmüş.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 7254 sayılı kanunun 10. maddesi ile başvuru yapmak şartı ile köy statüsü yeniden değiştiriliyor. Fakat sadece şekil olarak ya da isim olarak değiştirilmesinin bir faydası olmadı, olmayacak da.

Karasu’muzun durumunu özetlediğimi düşünüyorum. Eğer bu mahallelerimize yeniden köy statüsü kazandırıp üretimi, çiftçiyi, hayvancılığı desteklemez isek şehir merkezlerinin nüfusu şiştikçe şişecek. İşsizlik artmaya devam edecek. Altyapı, yol ve ulaşım sorunları çıkacak.

Bazı büyükşehir belediyelerinin yaptığı gibi belediye ile köyler arasında iletişim, etkileşim, üretim, üretileni pazarlama, çiftçi eğitimi, fidan dağıtımı, organik tarım teşviki, köylü pazar alanları gibi bir çok proje yapılabilir.