Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Nisan ayı meclis toplantısında Karasu’nun Darıçayırı Mahallesi’ne 1,5 milyar liralık bütçeye sahip baraj yapılacağını ve Sakarya’nın tarihindeki en büyük projelerin başında geldiğini açıkladı. Barajın teknik bilgilerine baktığımızda 40 milyon metreküp içme suyu hacmine sahip olduğunu, her yıl 400 milyon lira gelir getireceğini görüyoruz.

Projenin dikkat çeken iki noktası var, kanımca asıl konu o iki noktada gizi gibi geliyor. Birincisi, tesis içinde hidroelektrik santrali (HES) kurulacak. Santral üzerinden yılda 6 gigawatt, yani 6 milyon kilowatt gibi yüksek bir enerji üretilerek Sakarya’ya enerji alanında ciddi bir katma değer sağlanacağını dile getirdi Başkan Yüce.

Bu demek oluyor ki, asıl proje HES, yani baraj değil. Peki bu HES’ten üretilecek astronomik enerji miktarı nerede kullanılacak? Karasu’nun ilçe ihtiyacını karşılamak amacıyla bu kadar yüksek bir yatırımın yapıldığını düşünmüyorum. Yakında zaten fısıltı gazetesi yazar ve hepimizin kulağına gelir. Darıçayırı projesinin katkı ortağı kim? SATSO; yani Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası. SATSO’nun barajla ne işi var? Üç ihtimal geliyor akıllara:

Bir, en yakın ilçe OSB’lerinin elektrik ihtiyacını bu barajdaki HES karşılayacak. En yakın Ferizli ve Söğütlü. Ya da ikinci ihtimal, Kocaali’ye yapılması gündemde olan OSB’nin elektrik ihtiyacının buradan karşılanması. Üçüncüsü ve gönlümüzün istediği ise Karasu’ya bir OSB yapılacağının planlanması ve elektriğini bu HES’ten karşılanması. Yoksa “SATSO’nun baraj ve HES yatırım desteğiyle ne işi var?” sorusu geliyor akla.

Darıçayırı baraj projesinin ilk dikkat çeken noktası HES dedik, ikinci dikkat çeken noktası ise Söğütlü, Ferizli ve Kaynarca ilçelerinin içme suyu ihtiyacının karşılanacak olması. Haydaaa, baraj Karasu’da ama içme suyunu üç komşu ilçe kullanacak. O halde Karasu gibi potansiyeli yüksek bir ilçe için Çam Dağı’na büyük bir içme suyu projesi de gündemde ve Başkan Ekrem Yüce bunu da açıklayacak.

Zamanında İl Özel İdaresi eliyle Çamdağı İçme Suyu Projesi gerçekleştirilmiş ve ilçemize su buradan gelmeye başlamıştı. Fakat 40 milyon metreküplük bir baraj gündemdeyse Çamdağı için de bir büyük projenin sinyalleri mi diye öngörü akıllara geliyor.

Şimdilik Karasu’ya bir katkısı olmayacak gibi duran Darıçayırı baraj projesinin tek artı yönü, artan yağışlarda Darıçayırı Deresi’nin taşmayacak olması ve mahalleyi bir daha su basmayacak olması. Elektriğinden ve suyundan faydalanamayacağımız gibi duran baraj projesinin Karasu’ya bir OSB bir de ikinci büyük baraj projesi müjdesi getirmesi dileğiyle. Darıçayırı meselesi, Ortaköy meselesi gibi düğüm olmasın da…. Üç, beş yıldır Darıçayırı civarlarında arsaların el değiştirdiği gelen bilgiler arasında…