“Tarımsal ve hayvansal üretim yapan köylülere şehir merkezlerinde köylü pazarı inşa edildi” şeklindeki haberleri görünce içimiz acımıyor diyemeyiz. Köy ve mahallelerimizle birlikte zengin bir ilçe olduğumuzu hepimiz biliyoruz.

Karasulu köylüler, ürettiği doğal ve organik ürünlerini doğrudan halka sunabilecekleri bir mekân istiyor. Bu pazarın adı “Organik Pazar, Doğal Köy Pazarı… vb.” şeklinde olabilir. Son derece üretim ve tasarruf getireceğine inandığım bu pazarın, Karasu Belediyesi tarafından küçük bir işlemle halledilebileceğini düşünüyorum. Yapılması gereken, üreticilerin, ürünlerini tüketici ile buluşturabileceği bir alan ya da mekân…

Çiftçiye ve üretime destek çalışmaları kapsamında bu projeyi ele alıp bir köylü pazarı oluşturup köylülerin ürettiği doğal ürünleri aracı olmadan tüketici ile buluşturulabilir. Karasulu çiftçiye, üreticiye ve tüketiciye destek çalışmaları kapsamında bu minik proje aslında Karasu’da büyük bir hasreti sona erdirecektir.

Üreten köylü, yetiştirdiği organik sebze, meyve, süt, yumurta, fide ürünleri doğrudan tüketici ile buluşturma imkânına sahip olacaktır. Bu aynı zamanda ev hanımlarına da büyük katkılar sunabilir. Bilindiği üzere Türk ev hanımı oldukça maharetlidir. Hanımlar; el emeği göz nuru oya, yazma, örgü, dantel gibi el işi ürünlerini de direkt tüketiciye sunma ve ekonomik gelir elde etme imkânına sahip olacaktır.

Günümüzde artık “Sosyal Belediyecilik” anlayışı ile hareket ediliyor. Bu kapsamda birçok il ve ilçe belediyesi bu tarz projeleri bir, bir hayata geçiriyor. Bize en yakın örnek, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’dir. Süt54, Bal54, Et54 gibi projelerle üreten köylüye ve şehir halkına destek olunuyor…

Karasu’da bu pazarın inşası mutlak olması gerekmektedir. Kendi ürettiğimiz ürünleri dışarıdan tahsis etmek yerine, kendi köylerimizde köylülerimizin emekleri ile üretilen ürünleri tahsis edilebiliriz.

Bu konuda uzun zamandır araştırmalarda bulunuyorum. Dikkatimi çeken projelerden biri de, Kocaeli Büyükşehir belediyesinin hayata geçirdiği çiçek üretim alanı. Büyük beğeni toplamış. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü kentin her köşesini rengarenk yapan çiçek ve fideler için kendine uygun olarak seçtiği alanı adeta çiçek fabrikasına dönüştürmüş.

Bizde kendimize uygun yerler seçerek mevsimlik çiçek, ağaç fidanı, yer örtücü gibi her türlü bitkiler yetiştirebiliriz. Karasu, turistik bir ilçe ve peyzaj için çok uygun bir bölgede yer alıyor. Bu anlamda bu proje de hayata geçerse üretim yapılacak olan yerde çalışacak olan kişilere istihdam da sağlanmış olacak.

Limanı ve turizmiyle Sakarya’nın Dünya'ya açılan bir penceresi olan Karasu’nun görsel anlamda da iyi görünmesi için halk olarak bizler de sorumluluk almalıyız. Herkes bahçesini, sokağını çiçeklerle, bitkilerle süsleyebilir.