Obezite gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak tüm yaş gruplarında görülen kronik bir hastalıktır. Ayrıca pek çok hastalığın oluşumu için de önemli bir risk faktörüdür.

Ağırlık kaybı için enerjisi kısıtlanmış diyetler ve fiziksel aktivite gerekir. Ağırlık kaybı sonrası; verilen kiloyu korumak ise kişilerin en çok zorlandığı noktadır. Ağırlık problemi yaşayan kişilerde tekrar aynı problemin yaşanması muhtemeldir. Uzun süreli ve başarılı bir sonuç için diyet ve fiziksel aktivite yanında kişilerin davranış değişikliğine de gitmeleri şarttır. Davranış değişikliği tedavisi, ağırlık artışına neden olan fazla yemek yeme ve hareketsizlik gibi olumsuz davranışları olumlu yönde değiştirmeyi veya azaltmayı, olumlu davranışları ise pekiştirerek yaşam biçimi haline getirtmeyi amaçlar.

Davranış değişikliği tedavisinde ilk basamak kendini gözlemleyerek değiştirilmesi gereken davranışları belirlemektir. Burada kişilerin ağırlık artışına neden olan davranışlarını farketmesi sağlanır. İlk basamakta farkına varılan hatalı davranışların en önemlileri; hızlı yemek, gece uyanıp yemek, öğün atlamak, stresliyken yemek, televizyon karşısında yemek, az çiğnemek, hazır gıda tüketmek, ikramları reddetmemek, az su içmektir. Bu davranışları belirlemek için yazarak kayıt tutmak en etkili yöntemdir.

Değiştirilmesi gereken davranışları belirledikten sonra bu davranışları azaltmak veya yapmamak; ayrıca bu davranışlara alternatif üretmek için yöntemler belirlenir.

Davranış değişikliği tedavisinde yani verilen kiloların korunabilmesi için en çok yapılan öneriler ve alternatif davranışlar:

Ne yiyeceğini önceden planlamak

Egzersiz planı yapmak

Boş vakitlerde atıştırmamak için kendini oyalayacak işler bulmak

Öğün atlamamak

Su içmek

Haftada bir tartılmak

Her ikramı kabul etmemek

Yemek hazırlamada sağlıklı yöntemleri öğrenmek

Ağırlık kaybetme konusunda sabırlı olmak

Yiyecek alışverişini tok karnına yapmak

Alışverişe listeyle çıkmak

Göz önünde atıştırmalık bulundurmamak

Salata İçin büyük, yemek için küçük tabak kullanmak

Yemek biter bitmez sofradan kalkmak

Servis tabağını sofrada bırakmamak

Yemek yerken tv, telefon, tablet vb bakmamak

Davete çok aç gitmemek