Kış soğuklarını yaşadığımız bu günlerde yağışın ve soğuğun da etkisi ile araçlarımız bizler için ulaşımın vazgeçilmezi haline geliyorlar. Araçlarımızı kışa ve soğuk havaya hazırlarken yapılması gerekenlerin belki de en başında bu hava şartlarına uygun bir lastik seçmek gelmektedir. Halihazırda ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması binek araçlarımız için geçerli olmadığından burada inisiyatif bizlere kalmaktadır.

 

Her ne kadar kış lastikleri bizler için hem satın alım hem de saklama noktasında ek bir maliyet ve uğraş gerektirse de olarak kış lastiğinin faydasını sadece karlı havalarda değil 5 derecenin altındaki tüm hava şartlarında görmekteyiz. Genel olarak tüm üreticilerin kullanmış olduğu belli başlı özelliklerden bahsetmek gerekirse hamurun karışımı ve sarım şekli soğuk havalarda lastiğin aşırı sertleşerek özelliğini kaybetmesini engellerken kalın, tırtıklı ve kılcal çizgili desenlere sahip olması daha çok yakıt tüketmenize ve yol gürültüsüne sebep olup konfordan da bir miktar ödün verse bile karlı havalarda tutunmayı ve yol hakimiyetini arttırır ve normal lastiklere göre frenleme mesafesini büyük ölçüde kısaltır.

 

Ancak bulunduğunuz veya seyahat ettiğiniz bölgelerde düşük sıcaklıklar veya kar gibi hava koşullarına çok az rastlanıyor ise kış lastiği yerine yağmurlu hava performansı iyi olan normal bir lastik kullanmak daha faydalı olacaktır. Çünkü demin de bahsettiğim gibi belirli şartlar içerisinde faydalı olabilen kış lastikleri üretim amaçlarının dışında kullanıldığı takdirde yol güvenliğimiz için sağladığı tüm faydaları tersine çevirerek büyük risk oluşturmaktadır.

 

Eğer kullanılacaksa mutlaka zamanında değiştirilmeli yıl boyu kuru ve ışık almayan bir ortamda saklanmalı ve en fazla 5 yıl içerisinde ömrünü tamamlayacağı için görsel olarak eskimemiş olsa bile yenilenmelidir. Lastiklerin de tıpkı elektronik cihazlarda görmeye başladığımız verimlilik etiketleri bulunmaktadır. Sizlere tavsiyem markadan çok bu etiket değerlerine bakarak fiyatına oranla en makul seviyede olan lastiği tercih etmenizdir. Çünkü en iyi olarak bildiğimiz Premium marka lastiklerin bile kendi içerisinde onlarca modeli bulunmakta ve tamamen aynı olsalar bile verimlilik değerleri lastik boyutunuza göre bile değişmektedir.

 

Dikkatli sürün, kendinize iyi bakın, iyi haftalar.