WhatsApp'ın geçtiğimiz günlerde aldığı skandal kararın ardından, sosyal medya çalkalanmaya devam ediyor. Popüler uygulama, AB dışındaki ülkelerde 8 Şubat itibarı ile yürürlüğe koyacağı güncellemede, kullanıcı verilerinin ticari olarak pazarlanmasının önünü açıyor. Bu durum milyonlarca kişinin tepkisini çekerken, kullanıcılar başka mesajlaşma uygulamalarına geçiş yapıyor.

Milyonlarca kullanıcısını şimdiden kaybeden ve daha fazlasını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan WhatsApp ile ilgili sosyal medyada bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre, WhatsApp sözleşmesi iptal edildi. Buna karşın, iddiayı doğrulayan bir açıklama ise henüz yapılmadı.

Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamalar, WhatsApp'ın bundan sonra Facebook ile rahat rahat veri alışverişi yapabileceğini gözler önüne seriyor. Üstelik veri paylaşımına izin vermeyecek kullanıcılar, WhatsApp kullanamayacaklar.

WhatsApp'ın sitesindeki bilgilere göre, uygulamanın kullanıcılarından topladığı bilgiler arasında; hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, üçüncü taraftan sağlanan bilgiler yer alıyor.

Uygulama elde ettiği bilgileri; hizmetler, emniyet, güvenlik ve bütünlük, Facebook şirketleri hakkındaki iletişimler ve kurumsal iletişimler için kullanıyor.

Apple'ın uygulama mağazası olan App Store'da, Türkiye'de en çok indirilen mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada 'Telegram Messenger' yer aldı. İkinci sırada, Tesla ve SpaceX Üst Yöneticisi Elon Musk'ın WhatsApp'a karşılık önerdiği 'Signal' uygulaması bulunurken, WhatsApp üçüncü sıraya geriledi. WhatsApp'ın hemen ardından Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli anlık mesajlaşma uygulaması BiP listenin üst sıralarında kendisine yer buldu.

Android ‘in uygulama mağazası Play Store ‘da en çok indirilen mesajlaşma uygulaması Telegram Messenger oldu. WhatsApp, Play Store ‘da ikinciliğe gerilerken, onu yerli uygulama BiP takip etti.

Facebook'un, 2014 yılından beri WhatsApp'ı bünyesinde bulundurduğunu ve kullanıcılara şimdiye kadar Facebook ile veri paylaşmaktan vazgeçme seçeneği sunuldu "Ancak şimdi kullanıcılara Facebook'un kişisel verilerine erişim izni vermeleri için bir çeşit baskı yapıyor. Güncellemeyi kabul eden kullanıcılar artık iletişim numarası, konumu, sohbetleri ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok veriyi Facebook ile paylaşmayı kabul edecek ve eğer güncellemeyi kabul etmezlerse hesapları kendilerinden alınacak. Özetle bu güncelleme ile kullanıcılar, mesajlaşma servisini kullanmaya devam etmek istiyorlarsa verilerinin ihlalini kabul etmeye yasa dışı bir şekilde zorlanıyor."

İnsanların bir uygulamayı kullandıklarında neleri paylaşmayı kabul ettiklerini veya bu verileri paylaşarak neyi riske attıkları konusunda henüz yeterince bilgi sahibi olmadıklarını gördük.

Aslında 5 yıldır WhatsApp bunu kullanıcılara çok fazla bildirmeden ama sözleşme içinde çerez kullanma kamera açma mikrofon açma kontak listesine ulaşma gibi izinleri teker teker alıyordu. Ama kamuoyu gündemine gelmiyordu. Bunu nedeni de şuydu; cep telefonunda siz bu izinleri görüyor ve isteğinize göre düzenliyordunuz. Ama şu an WhatsApp 8 Şubat’taki sözleşmesiyle diyor ki, “Ben bunu artık senin inisiyatifinden çıkartıyorum ve bunları Facebook ile birleştiriyorum. Senin buna itirazın varsa benim uygulamamı kullanamazsın…” diyor.

Ücretsiz mesajlaşıyorsanız ürün zaten sizsiniz ve verilerinizi de legal ya da illegal hâlihazırda paylaşıyorsunuz… Cep telefonunun yakınında konuştuklarının zırt diye ekranında belirdiği, aradığın çantanın her platformda karşına çıktığı ya da kredi kartınla aldıklarının her sayfada varyasyonlarının sana sunulduğunu unutmuş olamazsınız. Ben e istemem verim paylaşılsın ama o büyük veriyi zaten yıllardır besliyoruz aslında.