Çin’den tüm dünyaya yayılan ve bir süredir ülkemizi de etkisi altına alan COVID-19 virüsü (Koronavirüs) henüz ortaya çıkmadan normal seyrinde ilerleyen dünyada, planlaması yapılan neredeyse her şeyin seyrini değiştirdi.

 

Onlarca ülkede virüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri görülürken ülkemizde de durum çok farklı değil. Daha altı ay öncesine kadar zaten normalin çok üzerinde 5.60’larda olan dolar, yatırımcıların en güvenli liman olarak gördükleri Amerikan doları ve altına yönelmeleri ile birlikte merkez bankasını milyarlarca dolarlık satışlarına ve baskılamasına rağmen 7 liraya ulaşmış, euro ise 7.70.

 

Hepimizin bildiği gibi başlı başına bu bile ithal olarak ülkemize gelen araçların zaten vergilerle motor hacmine göre iki katının üzerine çıkmasına sebep olurken bir yandan da kur artışı ile net fiyatları son altı ayda neredeyse yüzde 15 daha arttırdı. Şu anda ikinci el araç piyasasında şehirlerarası yolculukların yasaklanması, sokağa çıkma yasakları vb. gibi virüsün yayılmasını önlemek için yapılan uygulamalardan dolayı bir miktar durgunluk gözlense bile belirli bir süre boyunca insanların erteledikleri araç ihtiyaçları giderek artmaya devam ediyor. Öyle ya da böyle sabit şekilde gelirini elde etmeye devam eden kişiler bir yandan belki bu süreçte daha da az harcama yaparak birikim bile oluşturabilirler.

 

Bunun sonucunda ise Merkez Bankası’nın düşürme trendine devam ettiği politika faizinden kaynaklı düşük faizli kredilerde piyasada olduğu için tüm bu ertelenen araç alım ihtiyacının üzerine virüsün bitiş zamanı tam olarak kestirilemediğinden dolayı durdurulan üretimler ve ertelenen ithalat planlamaları da eklenebilir, bayilerde sıfır araç bulamama gibi durumlar çokça görülürse o kişilerinde ihtiyaçlarını gidermek amacıyla ikinci ele yönlendirebilir.

 

İkinci elde virüsün etkilerinin azalmasından itibaren 1-3 ay ile sınırlı olmak kaydıyla normalin çok üzerinde bir talebe yol açabilir. Haliyle arz talebi karşılayamadığı için zaten bir süredir yüksek seyreden kullanılmış araçların fiyatları daha da artabilir. Uzun lafın kısası hiç hak etmeyecek araçlara istesek de istemesek de mecbur kalınca fazlaca paralar ödememiz gerekebilir.

 

Umarım yaşanan olumsuz durumlar en kısa sürede normalleşme sürecine girer ve ekonomide daha öngörülebilir normal şartlarda ihtiyacımız olan ve hayalini kurduğumuz araçlara sahip olabiliriz.

 

Dikkatli sürün, İyi haftalar…