Genellikle yetişkinler arasında yaşanan kişiye özgü ve biricik duygu bağına ‘aşk’ denilmektedir, peki etrafımızda gezinen küçük kalplerinde âşık olduklarını hiç duymadık mı?

Bazen çocuklarında ‘ben âşık oldum’ cümlelerine şahit oluyoruz. Böyle durumlarda çocuklarla kesinlikle dalga geçilmemelidir.

Genellikle 3 ile 7 yaş arasında çocuklar kendi cinsiyetlerini ve karşı cinsi merak etmeye başlar. Ve bu dönemde birçok kez âşık olduklarını dile getirirler. Anneye, babaya ve ya kuzenine... Bu durumun en sık yaşandığı dönemler 4 ile 6 yaş ve ilköğretim hayatının başlangıcında ortaya çıkar.
Çocuklar bazen ebeveynlerine ve ya çevresinde ki yetişkinlere âşık olduğunu da söyleyebilir. Lakin zaman bunun olası dışı olduğunu çocuğa gösterecektir çünkü bu duygular gelişimin bir parçasıdır.
Yetişkinlerin aşkı ve çocukların aşkı birbirinden çok farklıdır. Çocukların gelişme dönemlerinde yaşadığı bu duygular saf, geçici, birden ve değişkendir. Duyulan bu hissin temelinde sevgi barınmaktadır. Örneğin o gün görüştüğü karşı cinsle birlikte oyun oynayan çocuk ertesi gün evlilik hayali kurabilir.

Küçücük çocuk için evlilik hayali kurmakta neymiş demeyin. Elbette böyle bir duygu çocuklar için mümkün değildir. Böyle durumlarda, âşık olmaları, evlilik hayalleri kurmaları çocukların duygu yoğunluğu içinde olmalarından ziyade büyüklerini rol model aldıklarını ve büyüklerini taklit ettiklerini gösterir.

Çocuklar işin ‘aşk’ çevreden gördükleri kadardır. Çocuklar için belirli kalıplar ve duygular vardır yani bir kaç aşk sözcüğü ve yetişkinlerden görülen fiziksel kalıplar. Örneğin el ele tutuşulması gibi. Bazen aşkları oynadıkları oyunlara da yansır, bir evcilik oyununda gelin ve damat olarak kendilerini istedikleri role koyabilirler.

Peki, çocuk sizinle âşık olduğunu paylaşırsa ne yapmalısınız? Eğer size aşkını anlatıyorsa bu size güvendiğini gösterir. Önemli olan nokta ise kesinlikle ayıplama, kınama, dalga geçme ve aşık olduğu kişiden uzak durmasını istemek gibi davranışlarda bulunulmamalıdır.
Bu tepkilerle karşılaşan çocuk, güven problemi yaşayabilir ve bu durum ileri ki yaşantısında özel hayatını paylaşmamaya zemin hazırlayabilir.

Bu yaşlarda yaşanan ‘aşk’ olarak tabir edilen duygu ergenler ve yetişkinler için tabir edilen ‘aşk’ duygusundan çok farklıdır ve ebeveynlerin en çok tedirgin olduğu cinsel ilişkiden uzak, çocukça bir duygu selidir.

Eğer durum yoğun bir şekilde devam ediyorsa mutlaka suçlayıcı olmayan uygun bir dille ve gerekirse uzman destek alınarak konuşulmalıdır. Birçok kimliğin bir araya gelmesiyle gelişim devam ederken, bu evrede ‘aşk’ olarak tanımladıkları duyguda gelişim için bir basamaktır.