Okulların bir hafta ara tatil olması nedeniyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen Seminer Dönemi Mesleki Çalışma Programı dahilinde, Karasu’da görev yapan öğretmenlere bir konferans verildi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yakınçağ Tarihi yüksek lisans mezunu ve Karasulu araştırmacı uzman tarihçi Oğuzhan Kır tarafından verilen konferansta, eğitimcilere Karasu’nun bilinmeyen tarihi anlatıldı. Sosyal Gelişim Merkezi (SGM) konferans salonunda düzenlenen konferansa İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan ve çok sayıda eğitimci katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Çetin Turhan, “Programımızın beşinci gününde böyle bir konferansa katılmak herkes için unutulmaz bir etkinlik olacak. Karasu’nun tarihi, mahallelerimizin kuruluş şekli ve eski isimleri, ilçemizin tarihteki büyük önemini bu konferans ile belki de ilk kez öğreneceğiz” dedi.

 

Bu bilgiler hazine gibi

 

Oğuzhan Kır’ın Karasu’nun tanıtımına büyük katkı sağladığını belirten Turhan, “Sizlere verilen bu konferans, ilçemiz 12.sınıf öğrencilerine de verilecek. Bize gelen bilgiler doğrultusunda, Karasu’da doğup büyüyen çok kişinin Karasu’nun tarihinden haberi yok. Bu konferans ile şahsen ben de Karasu’nun 1304 yılında fethedildiğini öğrendim. Arşivlerden çıkartılan bu hazine gibi değerli bilgileri, ilçemiz öğretmenleri başta olmak üzere büyük küçük herkesin öğrenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Konferans öncesi kısa bir konuşma yapan Karasulu tarihçi Oğuzhan Kır, “Öğretmenlerimizin yeri benim için çok ayrı. Öğretmenlik mesleğini her zaman kutsal bir iş olarak gördüm. Bugün burada olan hem ilçemiz öğretmenlerine hem de ilçe dışından gelen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Eksikleri gidermeliyiz

 

Yaşadıkları yere olan duyarlılığın öğretmenlerde az olmasının bir eksiklik olarak gördüğünü ifade eden Kır, “Özellikle öğretmenler, yaşadığı ve bağlı olduğu yerlerin, coğrafyasını, kültürünü, yaşam tarzını ve geleneklerini öğrenerek hem vatandaşa hem de öğrencilere daha iyi anlatması gerekli. Maalesef ilçemiz öğretmenlerinin bile pek çoğu Karasu’nun tarihini bilmiyor. Öğrenciler sorsa cevap veremiyor. Bu bir kültürel mirastır ve bu miras, öğretmenlerimiz ile gelecek nesillere aktarılacaktır” ifadelerini kullandı. Tarihin sadece savaşlardan ibaret olmadığını da dile getiren Kır, “Beni yetiştiren öğretmenlerime ve Karasu’ya olan borumu, Karasu’nun kültürel mirası olan tarihini araştırarak ve yazarak ödemek istedim. Bugün size emanet edeceğim bu mirası sizin de gelecek nesillere emanet etmenizi istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Kır, yaklaşık iki saat süren konferansta, Karasu’nun ilk günden bugüne kadar tarihi sürecini detaylarıyla ve fotoğraflarla anlattı.

 

 

HABER: Nevtan Angün  /  FOTOĞRAFLAR: Esra Angün