Özellikle yaşı küçük çocukların yeterli sözcük dağarcığı olmadığı gibi duygu ve düşüncelerini de yeterince ayırt edemediği için, kızgın ya da üzgün hissettiğinde bu durumu anlamanız için size küsebilir.

Yaşı büyük olan çocuklarda da küsme davranışı gösteren olabiliyor, bunun nedenlerinden biri duygu ve düşüncelerini sözel olarak ifade etmeyi öğrenememiş olmasıdır. Eğer anne ve baba birbirlerine karşı olan memnuniyetsizliklerini küserek gösteriyorlarsa ve çocuğa da küsülüyorsa çocuk bu ifade biçimini modellemiş ve herhangi ters giden bir durumda size küserek cevap verir.

Çocuklara üzüntüsünü veya öfkesini belli ettiğinde ona kızılıyor veya cezalandırılıyorsa, çocuk bu duygularını küserek ifade etmeyi tercih edebilir, böylelikle karşı taraftan korkutucu bir tepki almayacağını düşünür.

Bu çocuklar öfkelerini ve üzüntülerini bastırır, bu bastırma alışkanlığı da ilerde birçok duygusal ve ilişkisel sorunlara neden olabilir, maalesef ani öfke patlamaları yaşayabilir.

Bazen ise çocuk ancak küstüğünde ona ilgi ve şefkat gösteriliyorsa çocuk ebeveynlerine sık sık küsebilir. “Neden küstün?” “Ne oldu?” gibi sorular sorarak onunla konuşmanızı bekler.