-

YENİ MAHALLESİ'NDEKİ FELAKETİ GÖREN YOK! (izle):

...

Sakarya’nın Karasu ilçesi sahili Akkum mevkiinde meydana gelen kıyı erozyonu Yeni Mahallesi mevkiinde de etkisini gösteriyor. Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakcı, Yeni Mahallesi’ndeki tahribatın sebebinin ise Sakarya Nehri ağzına yapılan ve yarım bırakılan mendirek olduğunu belirtti. Bıçakcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

FELAKTİ GÖRMÜYORLAR

“Herkes Akkum mevkiindeki kıyı erozyonuna odaklandı. Ama kıyı erozyonu daha öncesinde Yeni Mahalle’yi tehdit ediyordu. Nehir ağzından limana kadar olan yolu deniz aldı. Yoldan sonra şahıs arsalarına da girdi, çitleri yıktı.

Defalarca söyledik ve söylüyoruz da; Yeni Mahallesi tehdit altında, böyle giderse Yeni Mahallesi birkaç seneye kadar sular altında kalacak. Bunun sebebi de yarım bırakılan mendirek. Mendireğin İhsaniye Mahallesi tarafında kum tutuyor. Yeni Mahallesi tarafında ise kum alıyor. Ya mendirek tamamlansın ya da mendirek komple kaldırılsın.

TARİHİ MİRASIMIZ DA YOK OLACAK

Karasu’nun kültürel mirası olan koruganlar, Karadeniz’e karışmak üzere. Deniz, 100-150 metre karaya geldi. 4-5 metre daha deniz ilerlerse koruganları kaybedeceğiz. İhsaniye tarafındaki koruganlar denizin içindeyken şimdi 50 metre içeride kaldı çünkü kum doldurdu. Burada ise deniz kumu yo ketti.

Balıkçılar için hayati önem taşıyan mevcut deniz fenerimiz yeni yapıldı. Fener de tehdit altında. Yıkılmasına ramak kaldı. İnşaat molozları dökülerek korumaya çalışılıyor ama dalgalara ve erozyona teslim olacak. Bir iki fırtına daha görürse fener de denize karışacak. Acil çözüm bekliyoruz”