Geçtiğimiz aylarda tanıtım amacıyla ülkemizi ziyaret eden ve benim de inceleme imkanı bulduğum Mini Cooper internet üzerinden ön siparişlere de açılmış durumda ve bu sefer ülkemize tanıtıma değil artık yollarda olmaya geliyor! .

 

Elektrikli minilerde benzinli versiyonlara göre pillerin verdiği ağırlıkla beraber 145 kg artış gözlenirken iç mekanda yine benzinli modellerde sunulmayan dijital ekran head up display ile çok güzel bir görünüm oluşturuyor.

 

32 Kw gücündeki elektik motoruyla 184 hp güç üreten mini 0 dan 100 km ye 7.3 saniyede ulaşırken 96 kw kapasiteli pilleri ile WLTP standartlarında 232 km yol kat edebiliyor. Ülkemizde artık birçok noktada bulunan DC Şarj ile 50 KW hızında dolum yapabilen Cooper 30 dakika içerisinde 80 pillerini doldurabiliyor. Tabii ki hiçbir zaman pillerinizi sıfırlayarak istasyona gitmeyeceğinizi de varsayarsak 90 da diyebiliriz. Ve bunların en önemlisi olarak göze çarpan ekonomi kısmında ise bu menzili 7 TL gibi bir rakamla gidebiliyor olmanız tabii ki evinizde gece elektrik tarifesinde ve yaklaşık 10 saatte doldurursanız bu mümkün.

 

Onun dışında dışarıda hızlı dolum şeklinde elektriği satın alırsanız 30-35 TL  civarında bir maliyete sahip. Tabii ki bu fiyatlar geleneksel içten yanmalı motorlu araçlarımız ile kıyaslandığında oldukça yüzümüzü güldüren rakamlar. Piller için 8 yıl veya 100.000 km garanti sunulurken sonrasında çıkabilecek problemlerde sadece sorunlu pil hücrelerinin değişimi ile aşırı rakamlarla karşılaşmıyorsunuz. Ve tabii ki yine geleneksel araçlarımızda olan motordaki hareketli parçalar olmadığından herhangi bir bakım gerektirmeyen Cooper bunlarda göz ününde bulundurulduğunda çok daha ekonomik bir tercih haline geliyor.

 

Bagaj hacmi benzinli kardeşleriyle aynı 211 litre olarak kalırken özel olarak ufak tefek değişiklikler dışında benzinli versiyonu ile neredeyse tamamen aynı görünüme sahip. 3 Donanım paketiyle ülkemize getirilecek ve mayıs ayı itibariyle ülkemizde ilk teslimatlara başlayacak olan mini bu tarihten itibaren aynı zamanda showroomlarda 272.000 TL başlangıç fiyat etiketi ile yerini alacak ve test sürüşü için bizleri bekliyor olacak.

 

Umarım elektrikli araçlar gün geçtikçe her marka ve modelde daha erişilebilir fiyatlarla satışa sunulmaya başlanır ve petrol - doğalgazın aksine alternatif enerji kaynaklarından ürettiğimiz temiz enerjimiz ile ülkemiz yollarında özellikle kendi yerli ve milli araçlarımızı da en kısa zamanda görmeye başlarız. Dikkatli sürün, iyi haftalar.