Görüntüsü patates ve zencefile benzeyen yer elması çevresel etmenlere karşı dirençli bir bitki olduğundan ülkemizde pek çok farklı bölgede üretilmektedir. Patates ve havuç gibi bir kök sebzedir. Tadı daha çok kereviz ve enginarı andırır. Pişmiş veya çiğ olarak tüketilebildiği için kullanım alanları zengin bir bitkidir. İnsan sağlığı için de faydaları saymakla bitmez…

Demir, bakır, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum mineralleri, A, C ve B vitaminleri bakımından çok iyi bir besin kaynağıdır. Yüksek oranda lif içeren yer elması yağ içermediğinden kalorisi de düşüktür. Bu sebeple diyet yapanların da rahatlıkla tercih edebileceği bir sebzedir.

Yapısında bulundurduğu yüksek orandaki inülin maddesi prebiyotik etki gösterir. Bunun anlamı; bağırsaktaki yararlı bakteriler yani probiyotikler için besin kaynağıdır. Bu durum özellikle kolon kanserine karşı koruyucu olmasını sağlar. Çiğ tüketildiğinde içerdiği, inülin bazı kişilerde gaz, şişkinlik ve ishal gibi problemlere sebep olabilir. Bağırsaklarında hassasiyet olan kişiler yer elmasını iyi pişmiş tüketmeye özen göstermelidir.

Yüksek oranda içerdiği demir ve bakır sayesinde yeni kan hücreleri oluşumunu destekler ve kansızlığa iyi gelir.

Yapısındaki kalsiyum, fosfor ve magnezyum diş ve kemik sağlığı için önemlidir. Kemik erimesinin önlenmesini de destekler.

B vitaminlerinden zengin oluşu cilde ve saçlara parlaklık verir. Ayrıca göz sağlığına da iyi gelir.

Glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı patatese göre oldukça düşük olan yer elması, patates sevenler için mükemmel bir alternatif yiyecektir. Diyabet hastaları da rahatlıkla tercih edebilir.

İçeriğindeki suda çözünen ve çözünmeyen birçok lif, açlık hissini azaltır ve uzun süreli tokluk sağlar. Ayrıca sindirim sisteminin çalışmasını da prebiyotiklerle birlikte destekler.

Ayrıca çözünür lifler kötü kolesterolün ve kan basıncının düşmesinde de rol oynar.

Yüksek oranda potasyum içermesi kalp sağlığı için önemlidir. Ayrıca stres ve yorgunluğa da iyi gelir.

İçerdiği C vitamini bağışıklık sistemini destekler, vücut direncini artırır. Ayrıca antioksidan etki göstererek hücreleri onarır ve korur.

Anne sütünü de artırdığı bilinmektedir.