Çoğu insan her zaman kazanmak ister. Kaybetmeyi göze alamaz. Kaybetmeyi göze alamadığı için birçok fırsatları ve başarıları kaçırır. Ancak deneyen insan, adım atan insan kaybetmez, daima ilerler. Belki başarısız olacak ancak denemeyen birçok insana göre önde olacaktır.

Size, birçok kişi gelip bir işe girmeden önce fikrini danışmıştır. O işi çok istediğini ve kaç para veya emek vereceğini söylemiştir. En son size, “Ama olmazsa veya kaybedersem şu kadar para veya emeğim boşa gidecek” der. Hayır, eğer olmazsa parası veya emeği kaybolmayacak. Eğer olmazsa, o işe şu kadar para veya emek vermiş olacak ve en güzeli denemiş olacak.

Henry Ford, Ford’u kurmadan önce 5 kez iflas etti ve parasız kaldı. Thomas Edison, ampulü bulmadan önce 1000 kez denedi ve yanıldı. Charlie Chaplin, ilk zamanlarda Hollywood stüdyo şeflerinden ilgi görmedi. Stephen King, ilk eseri olan Carrie 30 kez reddedildi. J. K. Rowling, Harry Potter için 11 kez reddedildi. Belki de tüm dünyanın tanıdığı kişiler ilk denemelerde pes etmiş olsalardı şimdi isimleri olmayacaktı. Ancak onlar kendilerinden emindi ve başaracaklarına inanıyorlardı.

Başarmak için inanmak gerekir ve her ne olursa olsun inancımızı korumalıyız, kaybetmemeliyiz. Gününüz kötü mü geçti? İnancınızı koruyun. Sevdiğiniz birisini mi kaybettiniz? İnancınızı koruyun. Birisi tarafından kandırıldınız mı? İnancınızı koruyun. Siz inancınızı kaybederseniz her şeyi kaybedersiniz. İnanmaktan vazgeçmeyin. Ve bir şey yapıyorsanız ona inanın ve beğenmediğiniz bir şeyi insanlara sunmayın.

Farklı olun. Eğer herkes gibi olursanız herkes gibi pes edersiniz. Çünkü herkes başarılı olamaz ve başarılı olanlarda farklı bir şey olduğu için başarılı oldular. Herkes gibi giyinirseniz, konuşursanız, yemek yerseniz, gittikleri yere giderseniz kimse sizi görmez. Ve farklı olmadığınız için cesaretiniz olmaz. Eğer farklı iseniz cesursunuzdur.

Şu an bulunduğunuz an bir kere gelecek. Zamanın tekrarı veya telafisi yok. Eğer şimdi başlamazsanız sonra hiç başlamayacaksınız. Çünkü şu an ile ertelediğiniz an arasında hiçbir fark yok. Ve zamanınızı çalan birileri varsa ondan kurtulun. Sizi üzenler için gününüzün tamamımı mahvetmeyin. Her gün bankanıza 86400 TL para gönderilse ve sizden biri 10 TL çaldığında siz kalan 86390 TL’yi çöpe mi atarsınız? Her gün size 86400 saniye veriliyor. Sizi 10 saniye üzenler için kalan 86390 saniyenizi çöpe atmayın.

Başarılı olmak için çok çalışmak gerek. Ancak hayatınızı yaşamayacak kadar değil. Dengede olmalısınız ve eğer dengede değilseniz düşersiniz. Çok çalıştınız, kendinize, sevdiklerinize hiç vakit ayıramadınız ve bir bakmışsınız başarılı olmadan ömrünüz bitmiş. Geride yaşanmamış bir ömür bırakmamak için hayatınızı yaşamayı ve eğlenmeyi unutmayın. Yazının sonuna çok sevdiğim bir söz bırakıyorum.

Esen kalın.

“Başlamak için mükemmel olmak zorunda değilsin, ancak mükemmel olmak için başlamak zorundasın" Zig Ziglar