Karasu'nun Adatepe, Konacık, Hürriyet Mahalleleri ile Ferizli'nin Bakırlı ve Kusça Mahallelerinin bir bölümünü içine alan arazi sorununun başlangıcı Osmanlı dönemine dayanıyor. 1896 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi'nde görev yapan 'Ali bey' isimli kişiye şimdiki ihtilaflı arazilere ait olduğu ileri sürülen tapu verildi.

Tapu 1916 yılında iptal edildi. 'Ali Bey’in varisleri, Cumhuriyet'in kurulmasının ardından iptal edilen tapuları almak için iade-i mahkeme yoluyla yargılama başlattı. Bu yargılama 1950'lere kadar sürdü. 1960'lı yıllarda söz konusu arazilerden kadastro geçti.

Arazilerin tapulaştırılması sırasında köylüler ile Ali Bey’in varisleri arasında ihtilaf yaşandı. 1966'da 'Ali Bey’in varisleri, Osmanlı tapusunun geçerliliğini koruduğunu öne sürüp 5 köyü içine alan yaklaşık 80 bin dönümlük arazinin kendilerine ait olduğunu iddia ederek dava açtı.

Aradan 55 yıl geçmesine rağmen Karasu Kadastro Mahkemesi'nde görülen dava bir türlü sonuçlanamadı. Dava pek çok hâkim gördü. Dava sürecinde vefat edenler nedeniyle hak sahipleri çoğaldı. Yaklaşık 5 bin kişinin sonuçlanmasını beklediği dava nedeniyle köylüler tapu sahibi olamadı. Yaşadıkları topraklarda işgalci durumuna düşen köylüler, tarım desteklemelerinden de yararlanamıyor.

Buraya kadar hem fikiriz. Bu sorun çözüme kavuşmadan;

Geçtiğimiz hafta, Öncü Karasu Gazetesi ve Karasu haberleri İnternet Medyası’nın gündeme getirmesi ile Karasu ve Ferizli’de gündem konusu olan maden sahası ihalesi için Konacık Mahallesi’nde bir basın açıklaması düzenlendi.

Karasu ve Ferizli ilçelerimizde 3 bölgede şimdilik başlangıç olarak toplam 3.476,82 hektarı kapsayan bir alan 4.grup maden arama ve işletmeciliği için ihaleye çıkarıldı. Sakarya ilinde bulunan alanlara ilişkin ihalenin 18 Eylül 2020 tarihinde yapılacağı ilan edildi.

Bu daha ilk adımda, “Ferizli ilçemizin Ağacık, Nalköy, Sarıahmetler, Konuklu, Çiftlik, Teberik, Kuzca, olmak üzere yaklaşık yüzde 25’i, Karasu ilçemizin Konacık, Adatepe, Karapınar, Akkum olmak üzere yüzde 5’inin maden işletmeciliği olarak ruhsatlanarak, burada yaşam sürdürenlerin dışında birilerinin kullanımına, emrine sunmak demektir” şeklinde açıklamalar yapıldı.

Mahallelinin bu duruma ne kadar karşı çıktığı ortada

Ancak daha büyük bir sorun olan, Adatepe ve Konacık mahallelerinde tapu sorunu varken burada kurulması planlanan maden sahası mahalleliyi maddi anlamda da fazlasıyla zorlayacak gibi duruyor.

Arazilerine tapu alamadıklarını iddia eden mahallelinin elinde hiçbir arazi tapuları bulunmamaktadır. Buna nazaran elinizde tapu dahi yokken buraya yapılması planlanan maden sahasında sizden tapu istendiği takdirde çok zorlanacaksınız.

Maden sahası için gelecek olanlar mahalle halkının elinde hiçbir şeyin olmadığını bilmiyor mu sizce? Kesinlikle biliyordur.

Mahalleli halkına buradan çıkın dendiği taktirde burası bizim dersiniz ancak bunu siz ve biz biliyoruz. Bunu kayıtlar ne yazık ki demiyor. Asıl olan en büyük sıkıntı bu.

Maden sahası için gelecek olan yetkililer elinizde tapularınız yok. Bize karşı çıkmazsınız dediği taktirde elinizden sadece “maden sahası istemiyoruz”” diyerek tepki vermek gelecek.

Mahalleli birlik ve beraberlik içerisinde ancak asıl sorununuz tapu sorunudur.