Neden bu kadar plansızız? Sadece kişisel olarak değil bu sorum. Önceden planlama, sorunları görme gibi bir durum hiç yok.

Mesela bir buçuk, iki senedir Corona ile uğraşıyoruz. Bu sürenin çoğunluğu yasaklar ile geçti. Okullar kapalıydı, hastaneler kısıtlı çalışıyordu, restoranlar, kafeler, çay ocakları hep kapalıydı.

Sonra aşı geldi açılmalar başladı. Kafeler, restoranlar sonra okullar. Ama okullar açılınca gördük ki tadilatlarda okullarla birlikte açılıyormuş. Bir buçuk sene boyunca güçlendirme, yenileme, düzenleme sorunu olmamış ama okullar açılınca birden gün yüzüne çıkmış gibi.

İşte bahsettiğim plansızlık bu. Mesela bir okuldaki güçlendirme, yenileme çalışmaları bu kapalı bulunan süre zarfında yapılamaz mıydı? Önceden planlanamaz mıydı? Başka bir okuldaki dış cephe çalışmaları yapılamaz mıydı? Yani en azından dış cephe öğrenciler okula giderken mi yapılmak zorundaydı?

Ya bir öğrencinin başına bir şey gelseydi. Ama bunu önceden düşünüp, sorunu görüp, planlayıp, kaynak arayıp bu kaynağın ayrılması için vakit harcayacak ne kadar vasıflı memur var ki. İşte o bilinmeyenlerin başı.

Ne diyelim ki; kamu binalarındaki (okul, hastane vs) güçlendirme çalışmalarını bile başka illerde deprem yaşanınca akıl eden topluluklardan ne beklemeliyiz ki? Velhasıl mesele şu. Yaptığınız bir şey, verdiğiniz bir karar ya da veremediğiniz bir karar insanların hayatlarını etkileyebilir. Siz o okulun güçlendirme çalışmalarını yasaklar varken, okullar kapalıyken yapsaydınız öğrenciler başka okullara sürüklenmezdi. Diğer okulda ki öğrenciler sabahçı, öğlenci diye ayrılmazdı. Bu öğrenciler kadar aileleri de etkiliyor. Servisi, kantincisi, çevre esnafı hep bir zincirin halkası. Siz bu kadar kötü kararlar verip bu denli insanları etkileyemezsiniz. Sizin göreviniz insanları rahatlatmak.