Pandemiydi, yağışlardı vs. vs. derken esnafın beklediği gün geldi geçti. Kurban Bayramı’nda Karasu ziyaretçi rekoru kırdı. Açıklanan sayı 800 bin! Dile kolay... Yaklaşık 1 milyon ziyaretçi Karasu’dan geldi geçti. Elbette beraberinde zorluklar ve aksamalar da oldu.

En sık şikayet her zamanki gibi yollardan ve çöplerden geldi. Çok sayıda vatandaş ihbarı aldık. Haberleştirmedik, nedenini de açıkladık. Büyük çoğunluk da hak verdi.

Yol haberi, istisnai durumlar içermiyorsa yapmamaya gayret ediyoruz. Nedir istisnai durum? Örneklerini yaptık. Ana cadde niteliğinde, çok sayıda hane veya sitenin büyük yolu, ciddi anlamda çukurlarla dolu cadde ve o caddede birkaç engelli vatandaşın yaşıyor olması. Yani keyfi değil, hayati zorluk yaşatan yol ve caddelerdi bunlar.

Tozdan oturamıyoruz türünden şikayetler sayısız geliyor. Karasu’da ve özellikle Yalı Mahallesi’nde var 400 sokak. Hepsi de aynı durumda. Birini yazsan önü, arkası derken beş çevre sokağından da haklı olarak bizi de yazın şikayeti alacağız. Siz, günde 5 yol haberi okur musunuz? Ya da biz yazınca o yollar yapılıyor mu?

Müteahhit, yapmış onlarca daireli site. Sitenin çevresi toprak yol ya da stabilize yol. Belediye ile ortaklaşa yapsa her site dört tarafını. Vatandaş da balkonunda rahat oturacak. Müteahhitler bunu yapamayacak güçte değil sanıyorum.

Asıl değineceğim konu çöpler. Kurban Bayramı’nda Karasu’nun sahil kesimindeki her sokağın her hanesi doldu. Karasu 65 bin nüfusa göre ödenek alan bir ilçe. Tatile gelen vatandaşın ikameti büyük şehirde. Büyük şehirler de bayramda seyranda bomboş kalıyor.

Her hane günde sadece 1 adet BİM poşetiyle çöp atsa konteynere, orası çöp dağına dönüyor. Belediye’nin hizmet sayısı, aldığı ödenek ve hizmet kadrosu ortada. Büyükşehirlerle kıyaslamak hata olur. Orada özel firmalar topluyor ve çöpü aksattığında yiyor cezayı. Nüfuslasın en az 1 milyon. En fazla zaten 15 milyon.

Temizlik İşleri Müdürü Tahsin Öztürk ağabeyimin nasıl çalıştığına ben yakından şahidim. Ne kasten yatacak bir adam ne de bir karış yer kirli kalsa evine gidecek kadar rahat biri... Sabah sokakta, gece sokakta. “Sahilden şişe topluyoruz bir traktör” diyor, bir saat sonra aynı oranda şişe kuma atılıyor. Bir haftalığına geldiği yere zerre faydası olmayan birinin de evinin önündeki konteynerden şikayetçi olması manidar. Vicdan biraz. 800 binin nüfusunu 65 binin çöpünü toplayan kişiler canla başla toplamaya çalıştı. Siz, aracınızla çıkın, hiç oyalanmadan tüm sokakları gezin, akşama kadar bitiremezsiniz inanın. Tahsin ağabeyimin ve ekibinin hakkını vermek lazım. Bakın yarından itibaren çöp dağı mı kalacak Karasu’da.

Sorunlara çözüm üreterek yaklaşırsak sonuç alırız. Şikayet etmek kolay, bunu basın mensubu arkadaşlarımız da dikkate alsın.