Cumhuriyet bizde de dünyada da evrimleşmenin eseridir.

Bizler şuan yaşadığımız/yaşanılası hayatları geçmiş de kazanılan ağır savaşlar sonucunda ki zaferler sayesinde yaşıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş günü, her yıl milli bayram olarak kutlanır. 29 Ekim 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmiştir. 29 Ekim 1923 yılından itibaren bugün ‘Cumhuriyet Bayramı’ olarak kutlanır.

Türk halkı için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, toplumsal bütünlüğün üst düzeye çıktığı en önemli milli bayramlardan biridir.

Kurtuluş savaşının zaferle sonuçlanmasıyla bir yönetim boşluğu oluşmuştur, yeni bir yönetim belirlenmesi gerekiyordu. Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları yapılan konuşmalar ve alınan kararlar sonucunda Türkiye devleti için yönetim şeklinin ‘Cumhuriyet’ olmasına karar verilmiştir. Alınan bu karar sonucunda 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiştir.

Cumhuriyet, en güzel hürriyet şeklidir, koca yürekli insanlar nice zahmetler ve nice emekler vermiştir. Bizim görevimiz ise şanlı bayrağı korumaktır, vatan uğrunda can verenlerin dilinden yalnızca şu sözler duyulmuştur: ‘ Ya ölüm, ya hürriyet.’

Bize sorarsanız çocuklar; Cumhuriyet ne demek?

İşte bu kutlu gün, hepimize armağan çocuklar,

İşte bu okul ve bahçe, size olan inancımız çocuklar,

İşte bu kalkınma yarışı, çağdaş uygarlık seviyesi diye çalışırız çocuklar,

İşte bu milli egemenlik, kendi kendimizi yönetmek diye güveniriz çocuklar,

İşte bu kadın erkek eşitliği, Türk’ün benliğine yakışır diye övünürüz çocuklar,

İşte bu okuyup yazdığımız yazıdır dilimize uyan, diye konuşuruz çocuklar,

İşte bu bağımsız toprak, ay yıldızlı bayrak, diye dalgalanırız çocuklar… (Anonim)