Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinde bir ihale ilanı dikkat çekti. Konacık – Adatepe – Akgöl üçgeninde bulunan devasa arazi, maden araması için ihaleye çıkartıldı. Bu da o iki mahalle için doğal yaşamın neredeyse bitmesi anlamına mı gelecek? Yoksa mahalle sakinleri için bir talih kuşu mu olacak?

Malumu Adatepe’nin yıllardır süre gelen bir “Bey Davası” var. Araziler tapusuz, vatandaş mağdur... Konacık’ta da çok yerin tapusuz olduğu bilgisi geldi. Bu durumda bölgede maden aranması, Kocaali Ortaköy gibi bir istimlak rüyasından öte mahalle sakinleri için bir kabusa dönüşmemesini dileriz.

ÇED RAPORU MESELESİ

İhale detaylarına göre arazi yaklaşık 645 hektar. Bu oranda büyük bir arazi için ÇED raporu gerekecek. Ya da Hürriyet’te olduğu gibi ÇED raporuna gerek yoktur da denebilir.

HANGİ MADEN VAR?

Yine ihale detaylarına göre bölge 4.Grup olarak sınıflandırılıyor. 1.Grup içerisinde ise şu madenler yer alıyor:

Sodyum, potasyum, lityum, iyot, bor tuzları gibi 100'e yakın endüstriyel hammadde; linyit, taşkömürü, uranyum, toryum, radyum gibi enerji hammaddeleri ve altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum.

Peki bu madenlerden hangisi bölgede mevcut olabilir? Geniş arazinin tamamında maden araması yapılacağını düşünmüyorum. O zaman kısım kısım yapılacaktır. Bu durumda da dar arazi için de ÇED raporu gerekecek mi?

Madalyonun diğer yüzüne gelelim. Yıllardır süren BEY Davası meselesi de böylece vatandaşın aleyhinde mi sonuçlanacak? Mahalle sakinlerinin uzun yıllardır verdikleri mücadele ne olacak?

Adatepe’nin yerleşim yerleri, maden alanı içerisinde çok kalmıyor. Mahallenin kuzeyinden başlayan alan, Konacık’ın yerleşim alanlarını kapsıyor ve o mahallenin güneyine kadar geliyor. Alanın tamamına yakını da tarım arazisi statüsünde üstelik.

İki mahallemizi nelerin beklediğini henüz kestiremiyoruz. Ama durumun mahalle sakinlerinin lehine olması için bize düşen görev neyse yapmaya hazırız. Gönlümüzde geçen de iki mahallemizin göreceği kabus değil de herkesin görmek istediği rüyalardan olsun.