Yaz döneminde tatilin bitişi ve okul seçiminin ardından okulun gelmesiyle birlikte çocukları ve aileleri okul heyecanı sarmaya başlar. Ancak okula yeni başlayan çocuklar için bu deneyim alışkın olduğu ve bildiği bir çevreden farklı bir çevreye geçiş yapma durumu olduğundan çocukta heyecan verici ve merak uyandırıcı olduğu kadar kaygı verici de olabilir.

Araştırmalar da ise 7-12 yaş arasındaki çocukları kaygılandıran konuların en başında okulun geldiğini ortaya koymaktadır. Çocuk bir yandan ebeveynden ayrılıp yeni akranları ve yetişkinler ile bağ kurmaya çalışırken bir yanda tamamlaması gereken görevleri vardır.

Bunlar okuma-yazmayı öğrenmek, ödevler ve sınavlarla tanışmak, sosyal çevre kazanmak, spor ve sosyal faaliyetlere katılmak. Okula başlama konusunda her çocuğun tepkisi farklıdır.

Bazı çocuklar yeni durumlara kolayca uyum sağlayabildiklerinden okula da hızla uyum sağlarken, bazıları da yeni durumlara daha yavaş ve zor alıştıkları için okula uyumları da daha zor ve zaman alıcı olabilir. Okulla ilgili zorluklar yaşayan çocuklara yapılabilecek bazı şeyler çocukların duygusal ve zihinsel olarak okula hazırlanmalarını sağlayarak uyumlarını daha da kolaylaştırabilir.